🖨 Print deze opdracht

Proeven

Brooddeeg uit de koelkast

Een van de lekkerste dingen die er zijn is versgebakken brood. Lekker warm en met een knapperige korst, daar mag je mij ervoor wakker maken. Voorgebakken broodjes smaken niet hetzelfde, maar veel gedoe moet het bakken van een brood ook niet zijn. Hier een handig recept van mijn vriendin Michele, sinds kort heb ik deze deeg standaard in mijn koelkast staan.

Wat heb je nodig

750 ml water, 2 pakjes droge gist, 1 kg bloem, 20 g zout, optioneel sesamzaad of maanzaad

Instructies

  • Schenk het water in een grote mengkom (minimaal volume voor twee liter).
  • Roer de droge gist, het zout en de bloem door het water (ik gebruik hiervoor een houten lepel).
  • Leg een velletje folie over de mengkom en zet het geheel in de koelkast.
  • Gebruik een kwart van de deeg vanaf dag drie t/m dag veertien (na verloop van tien dagen wordt het
    deeg bij het bakken steviger).
  • Pak een kwart van de deeg.
  • Vorm een bol en leg de bol op een bakblik (bekleed met bakpapier).
  • Laat de deeg twee uur rijzen.
  • Snij een kruis in de bovenkant,
  • Bestrooi het deeg met, bijvoorbeeld, sesamzaad of maanzaad.
  • Zet het bakblik in een op 240 graden voorverwarmde oven.
  • Bak het brood 45 minuten.

Tips

Je kan de deeg sneller laten rijzen als je het in een gietijzeren pan (met deksel) tijdens het voorverwarmen in de oven zet. Vervolgens moet het natuurlijk op het bakblik afgebakken worden. Je kan de deeg ook voor het maken van een pizza of dergelijke gebruiken.

Succes en groeten van Elke!

👈 Meer opdrachten