🖨 Print deze opdracht

Proeven

Appelchutney

Het is oogsttijd, de appels vallen bijna van de bomen. Tijd om in actie te komen. Naast de favorieten, zoals appelflappen, appeltaart, bakappels, appelmoes of appelsap, is het ook leuk om te gaan experimenteren, bijvoorbeeld met een chutney. Chutneys kan je gewoon op brood, bij een kaasplankje, of als smaakmaker bij diverse gerechten nuttigen. Jammy!

Wat heb je nodig

2 rode uien
2 'gewone' uien
5 grote bakappels
2 el zonnebloemolie
1 tl rode peper (pul biber)
2 tl gemberpoeder
1 tl kardemon
1 tl kaneel

500 gr bruine suiker
500 ml witte wijnazijn
200 gr rozijnen
snufje zout

Instructies

  • Snij de rode en de gewone uien klein.
  • Snij de appels in kleine stukjes.
  • Verhit de zonnebloemolie in een pan.
  • Voeg de uien (alle) toe en bak deze glazig.
  • Voeg de kruiden toe.
  • Voeg de appelstukjes toe.
  • Vermeng alles goed.
  • Voeg de bruine suiker, de witte wijnazijn, de rozijnen en het zout toe.
  • Meng en kook het geheel in ca. 20 minuten op een middelmatig vuur.
  • Zet het vuur omlaag en laat het geheel nog ca. 1,5 uur sudderen.
  • Kook inmaakglazen uit.
  • Vul de inmaakglazen met chutney, draai de deksel erop en zet ze even op de kop.
  • Zet de glazen, als zij zijn afgekoeld, op een koele donkere plek om te bewaren.

Succes en groeten van Elke!

👈 Meer opdrachten