Omfietsen

21-06-2024

In de opgebroken binnenstad staan twee opvallend vriendelijke verkeersborden voor fietsers. Niet alleen de kleur maar ook de tekst doet mij glimlachen. Geen verbod of gebod dit keer maar een aardig verzoek en een lief bedankje. (En wat stond er oorspronkelijk geschreven onder die zwarte viltstift strepen?)

Groeten van Mirjam

Koffer pakken

19-06-2024

Dag Jan en alleman, aju paraplu, Elvis gaat op vakantie. Helaas geen blog van Elvis volgende week, hij is op Sicilië. Op de rug en de vier pootjes in de lucht, lekker bijkomen aan het zwembad. Hij heeft hard gewerkt en is toe aan een week niksen. Heerlijk! Sinds dagen pakt hij al zijn koffer in en uit. Welke bal wil hij meenemen, welk dekentje en hoeveel snacks heeft hij voor de reis nodig? Kiezen is best moeilijk en in zijn kleine koffer voor de handbagage past niet zoveel als hij zou willen. Nog twee nachtjes slapen en dan zit hij in het vliegtuig, even zwaaien naar HVO-Querido, over een week is hij er weer.

Groeten van Elke

Europese verkiezingen

12-06-2024

Wat is de uitslag van de Europese verkiezingen in Nederland? Elvis is reuze benieuwd. Het blijkt dat GroenLinks-PvdA de meeste stemmen heeft behaald en blij mag zijn met 8 zetels in het parlement. Niet iedereen lijkt geïnteresseerd in deze verkiezingen, maar Elvis legt graag uit hoezo dit nodig is. Hij vindt het namelijk erg belangrijk wat voor een besluiten het parlement neemt, over economie, de energie en het klimaat. Om de vijf jaar stemmen de 27 lidstaten van de Europese Unie en laten ze de rest van de wereld zien waarvoor zij staan.
Elvis overweegt om zich over vijf jaar ook verkiesbaar te stellen en hoezo eigenlijk niet? Hij zou graag de prioriteiten duidelijk willen stellen, voor zichzelf en andere honden. Dus niet vergeten: in 2029 op Elvis stemmen.

Groeten van Elke

Snelheid

05-06-2024

Elvis heeft een strak trainingsprogramma, hij wil naar de Olympische Spelen. Atletiek was altijd al helemaal zijn ding. Ondanks zijn korte pootjes rent hij als de bovenste beste. Je kan hem regelmatig in Amsterdam door de stad zien rennen. De snelste man ter wereld is Usain Bolt met een sprint van 38 km per uur in 2009, dit record wil Elvis toppen. Gisteren was het zover, alles om hem heen leek vertraagd... hij leek te vliegen en hij kon de overwinning al ruiken. De teleurstelling was groot toen hij besefte dat de auto's hun snelheid verlaagd hadden. Geen 50 km, maar 30 km per uur... Dat betekent flink blijven trainen.

Groeten van Elke

Werelddag zonder tabak

29-05-2024

Elvis is het zat. Hij heeft zijn best gedaan om te stoppen met roken en hij rookte graag. Pakje na pakje heeft hij als rook-kringen in de lucht geblazen. Zo gezellig na de ochtendkoffie, in de kroeg, of om even te pauzeren... slechts de lengte van een sigaret, maar het is hem gelukt. Hij heeft hard aan zichzelf gewerkt omdat hij gezond oud wil worden, dus adios tabak!!! Inmiddels kan hij weer zonder te kuchen de trap op lopen en ruikt hij naar viooltjes, in plaats van asbak. Dat gunt hij natuurlijk iedereen. Op 31 mei is het werelddag zonder tabak. Doe je ook mee?

Groeten van Elke

Beveiliging

22-05-2024

Beveiliging is belangrijk. Leuk dat je in een vliegtuig kunt stappen en er zeker van kunt zijn dat niemand een wapen heeft. Dat dieren in de dierentuin niet gepest, of verkeerd gevoerd worden, dat niemand met een zwarte permanent marker de Mona Lisa in het Louvre een snor kan tekenen en dat gevaarlijke boeven niet zomaar uit het gevangenis kunnen wandelen. Zich veilig voelen vindt Elvis erg belangrijk. Een bedankje aan alle beveiligers van Nederland! Om zijn dank te tonen heeft Elvis besloten om lintjes te knutselen en deze aan alle beveiligers te geven die hij vandaag tegenkomt. 'Dankzij jou is de wereld een stukje veiliger!' staat erop en dat meent hij ook!

Groeten van Elke

Eurovisie Songfestival

15-05-2024

Dit had een primeur moeten zijn. Nog nooit had Elvis aandacht aan het Eurovisie Songfestival besteed, maar dit jaar was hij vastberaden. Hij kon zijn ogen niet van de televisiescherm en een hakkende Joost Klein afhouden, trots op Nederland en Europapa. Zo voelt het dus als het hele land de zelfde droom heeft en milieuactivisten, complotdenker en Jan en alleman de overwinning al kunnen ruiken. Helaas pindakaas... Elvis is wakker geschud. De nieuwsberichten over het Eurovisie Songfestival, over Joost Klein,
de demonstranten, de ontevreden artiesten, Israël, Gaza, Rusland en meer volgen elkaar in rap tempo op. Elvis krijgt er hoofdpijn van. Gelukkig is er volgend jaar weer een nieuwe kans.

Groeten van Elke

Kansen

13-05-2024

Een kans is de mogelijkheid dat iets gebeurt, waarschijnlijk of ook niet. Elvis weet dat je je kansen moet grijpen, want anders ben je kansloos en dat is pas erg. Geen twijfel dus, Elvis doet aan geluksspel. Een keer per maand bestaat de mogelijkheid dat zijn leven voorgoed verandert door een winnend lot. Nauwkeurig plant hij wat hij met zijn winst zal doen en ook wat hij niet meer gaat doen in zijn leven. Aan kansberekening doet hij liever niet. Sinds kort weet hij dat de kans dat men hem heilig verklaart groter is, dan de kans op de Jackpot...dat heeft hij in een magazine gelezen. Elvis laat zich erdoor niet verstoren hij denkt: het wordt het een of het ander.

Groeten van Elke

Lunch

10-05-2024

Onze webdesigner Mark zorgt ervoor dat deze website in de lucht blijft. Soms stuurt Mark ons een foto voor in het blog. Dit keer stuurde hij ons een filmpje, gemaakt bij vrienden. Zij hadden twee konijnen te logeren en Mark mocht ze hun lunch serveren. Die lunch verdwijnt razend snel uit beeld maar de neus van Marks schoen blijft terugkeren, precies in de kleur van de konijnenoren :)

Groeten van Elke en Mirjam

Van vilt

03-05-2024

Van een paar lapjes vilt maakte Lia in het woensdagmiddagatelier een pracht etui. Ze werkte er met veel liefde en geduld aan, zette het etui met draad en naald aan elkaar en verzorgde ook de versieringen. Het etui kreeg tijdens de werkzaamheden al een functie: garen, naalden en lovertjes werden er in bewaard. Nu het etui helemaal af is, rijst de vraag waar Lia het etui voor gaat gebruiken...

Groeten van Mirjam

4 mei

01-05-2024

Op zaterdag 4 mei is de Nationale Dodenherdenking, dan worden de slachtoffers van de tweede wereldoorlog herdacht. De gruweldaden uit het verleden mogen nooit vergeten worden, zodat in de toekomst zoiets nooit meer kan gebeuren. Vrijheid is niet vanzelfsprekend. Heel Nederland staat twee minuten stil en ook Elvis doet mee.
Eigenlijk had hij naar de Dam willen gaan om dit moment met anderen te delen, maar hij was te laat om zich te laten registreren. Dit jaar is alles anders, zelfs burgermeester Femke Halsema is een beetje gespannen (dat liet ze dinsdagsavond in Nieuwsuur weten). Deze keer mogen zich alleen 10. 000 mensen op de Dam verzamelen, dat is de helft minder dan andere keren. De waardigheid is in gevaar, er zijn activisten en betogers die dit moment graag voor hun eigen belangen willen gebruiken. Kunnen die niets zelf bedenken om aandacht op te eisen? denkt Elvis en hij vindt er iets van... als je vindt dat jij de vrijheid hebt om je uit te spreken, kan je dan niet anderen ook de vrijheid geven om waardig te herdenken?

Groeten van Elke

Van Oranje

27-04-2024

Stanley is op het dinsdagochtend-atelier en op het vrijdagmiddag-atelier mijn assistent. Hij bedacht een paar weken geleden dat we iets zouden kunnen maken om Koningsdag mee te sieren. Dit is het geworden.

Groeten van Mirjam

Pulletjes

26-04-2024

Vanuit het vrijdagmiddagatelier keken we naar buiten en zagen in de tuin een eend met 14 pulletjes. Iedereen aan tafel was vertedert en enthousiast.

Groeten van Mirjam

In een lijstje

26-04-2024

Ik zou niet weten hoe je een drone tekent maar Wout weet precies hoe dat moet. Hij tekende het met potlood in een lijstje, nu vliegt die drone daar rond.

Groeten van Mirjam

Kleine wereld

17-04-2024

Het is een kleine wereld, Elvis fietste er ook.
Op 12-04-24 slingerde niet alleen Mirjam op haar fiets door het Vondelpark, maar ook Elvis. Hij had een tulp uit een bloemenbed geplukt (dat mag eigenlijk niet) en achter zijn oor geklemd. Blij als hij was straalde hij zelf als een zonnetje: welkom zon, welkom Mirjam, welkom tulp, welkom lente!!! :-)

Groeten van Elke

Vondelpark

12-04-2024

Het Vondelpark in Amsterdam is druk bezocht. De tulpen bloeien rond het standbeeld van Vondel, honden spelen op het gras, baasjes staan met elkaar te kletsen en daar tussen door slingeren haastige fietsers. Ik ben één van die fietsers en zie in een flits een spandoek dat is vastgeknoopt aan de brug-reling over het park.

Groeten van Mirjam

Zwerfdierendag

10-04-2024

Elvis zwerft graag wat rond, plasje hier, plasje daar, maar een zwerfhond is hij niet. Hij heeft er nog nooit goed over nagedacht, waar een zwerfhond mee moet dealen. Op maandag 4 april was de internationale zwerfdierendag en raakte Elvis op straat per toeval in gesprek met enkele ervaringsdeskundigen. De verhalen logen er niet om, het leven op de straat is hard. Weinig respect, honger, kou en andere honden die van straatkant wisselen als je komt. Vanaf nu wil hij er aandacht aan geven en aandacht om vragen. Omdat Elvis het graag grondig aanpakt vraagt hij bij deze ook aandacht voor de wereld hagedissen-dag op 14 augustus, de internationale dag tegen profdieren op 24 april en aandacht voor de internationale dag van het gekweekte dier (dat zijn de dieren die je kunt eten) op 2 oktober.

Groeten van Elke

1 april

05-04-2024

De hele paasmaandag hoorde ik geen enkele 1 april-grap. Wèl kwam ik drie eendjes tegen op grijs water. De drie doddige grapjasjes zaten elkaar achterna.

Groeten van Mirjam

Paas-blues

03-04-2024

Pasen is geweest en Elvis is er mooi klaar mee. Hij had drukke weken achter de rug en amper tijd om nog het huis te decoreren en eieren te beschilderen. Familie en vrienden verwachten natuurlijk een Paasontbijt met allure, en eigenlijk doet Elvis dit ook graag... maar dit jaar? Elvis had de Paas-blues. Dat mag! Eens in de 10 jaar geeft Elvis zich eraan over. Gelukkig staat Pasen voor een nieuw begin, lente en licht en kan Elvis de Paas-blues snel achter zich laten. Nog even de laatsten vergeten eitjes in de tuin zoeken en genieten.

Groeten van Elke

Boekenweek

22-03-2024

Het is boekenweek! Maar gaat het wel goed met de letters?

Groeten van Mirjam

Pi-dag

14-03-2024

Wiskunde was niet Elvis zijn eerste liefde, te veel getallen en formules... maar wat moet, dat moet. Hij heeft zijn best gedaan op school en er zijn natuurlijk ook leuke kanten aan wiskunde, bijvoorbeeld de Pi-dag. Pi is een wiskundige constante en staat voor 3,14. Hoezo dit een reden tot feest is begrijpt hij niet, maar dat vindt hij ook niet zo belangrijk. Feest is feest. Deze dag heeft zijn houding tegenover wiskundigen duidelijk verbeterd, zou hij de dag zelf ook liever Pie-dag willen noemen. Een stukje cake kan hij altijd wel waarderen.

Groeten van Elke

Zoogdieren

12-03-2024

In een van de Amsterdamse boekenkastjes vond ik een boek over zoogdieren in het Italiaans. Ik gaf het aan de Italiaanse dichter op een van de locaties waar ik werk. Giuseppe aanvaarde het boek dankbaar en gaf het me toch een paar weken later weer terug omdat hij meer van planten houdt dan van zoogdieren. Nu zoek ik in de Amsterdamse boekenkastjes naar een plantenboek:)

Groeten van Mirjam

Helemaal af

12-03-2024

In het woensdagmiddag atelier doopt Terunesh haar penseel in twee kleuren en voegt de laatste details toe aan haar schilderij met acryl op papier (50 x 65 cm). Iedereen in het atelier ziet het: dit schilderij is helemaal af!

Groeten van Mirjam

Vakantieplanning

06-03-2024

Het is al bijna weer zover, de vakantie moet gepland worden. Niet omdat je al bijna vertrekt, maar omdat de prijzen van de vluchten en hotels steeds duurder worden tegen de zomer. Elvis vindt dit lastig, hij weet nog niet waar hij naartoe wil... ook is hij bang dat er dan een slechte weerperiode op zijn gekozen plek is. Tegenwoordig hoef je je niet te verbazen als je in augustus in Andalusië op wintersport bent, of je in IJsland bloedsomloopsklachten krijgt, vanwege een ongekende hittegolf. Elvis zucht, misschien blijft hij toch beter thuis en steekt hij de BBQ in de achtertuin aan.

Groeten van Elke