Bonte hond

27-01-2021

In ons buurtje is Elvis bekend als een bonte hond en dat vindt hij goed zo. Dat komt door zijn sprankelende persoonlijkheid, of misschien toch wel door zijn gewaagde kapsel? Nu, waar de hele wereld lijkt stil te vallen denkt Elvis 'The show must go on' en maakt en statement.

Groeten van Elke

Puntgaaf

26-01-2021

Met zes papiersnippers op goudkarton, een paar potloodlijnen en een titel is deze collage puntgaaf.
Dank je wel Kitty dat we het mogen delen met de bezoekers van Binnenrijm.

Groeten van Elke en Mirjam

Prachtig!

22-01-2021

Een kunstenares die liever anoniem blijft stuurde ons dit prachtige kunstwerk. Bedankt! Wij zijn er erg blij mee.

Groeten van Elke en Mirjam

Regenboog

20-01-2021

De regenboog wordt o.a. gezien als het symbool van verzoening tussen God en de mensen, gekleurd licht dat hemel een aarde lijkt te verbinden en een symbool van bescherming en hoop. Ik blijf in ieder geval hopen dat aan het einde van de regenboog een pot met goud staat.

Groeten van Elke

Kruipen naar het licht

13-01-2021

Januari en februari zijn voor mij de minst leuke manden van het jaar en ook Elvis kruipt het liefst weg onder de bank. De gezellige lichtjes van de kerst zijn gedoofd, de lekkere hapjes opgegeten en de temperaturen lijken maar te blijven dalen. Er is wel een gedachte die mij een positieve boost geeft... de dagen worden weer langer. Vanaf 21 december tot 20 maart neem de daglengte namelijk steeds sneller toe en zo kruipen wij gestaag weer naar het licht. Heerlijk!!!

Groeten van Elke

Over en uit

06-01-2021

Over en uit. Fini, finito, gepiept, schluss, klaar en afgelopen... de feestdagen zijn voorbij, de mooie kerst is geweest. Elvis wil het nog niet helemaal weten en blijft naar het kerststukje kijken. In de kaarsenschijn ziet hij nog een keer alle cadeautjes en feestelijke hapjes voor zich.

Groeten van Elke

Nieuw

05-01-2021

Het nieuwe jaar is van start! Dat kan een heel mooi knip-plak-bak-schrijf-teken-schilderjaar worden:)

Groeten van Elke en Mirjam

Cactus

18-12-2020

Een allereenvoudigste cactus maak je zo: schilder een walnoot groen, laat hem drogen en zet hem in een klein bloempotje. Klaar! Wil je minder eenvoudige plantjes maken? Ga dan naar kamerplanten van FIMO-klei.

Groeten van Mirjam

Binnen handbereik

16-12-2020

Soms ligt inspiratie binnen handbereik, neem de mondkapjes die Anne voor team Binnenrijm maakte. Deze herfstcollectie is gemaakt van een fijn stofje in koele tinten met warme accenten. Het dessin zou het ook als schilderij goed doen, of als behang. Dank je wel voor de inspiratie, Anne.

Groeten van Mirjam

Gedicht met kerst

15-12-2020

Als kind moest ik op school gedichtjes uit mijn hoofd leren. Vooral met kerst leek het van groot belang om leuke versjes op te kunnen zeggen. Enkele weet ik vandaag nog. Ik heb aan Elvis gevraagd om dit jaar een gedicht te presenteren, maar hij weigert. Elvis houdt alleen van serieuze poëzie.

Groeten van Elke

Boris en Klaas in de bocht

11-12-2020

Boris en Klaas schuiven iedere week aan in het atelier, niet zo zeer om iets te maken maar vooral voor de gezelligheid. Kijk, ze hebben een paar mooie kerststerren gemaakt. Dank jullie wel, Boris en Klaas!

Groeten van Mirjam

Kinderjaren

10-12-2020

Kan jij je nog de winters uit je kindertijd herinneren? Met de slee of schaatsen op stap als het een keer, eindelijk, gesneeuwd had? Sneeuwballengevecht op het schoolplein en avonds snert of stamppot met rookworst. Als ik eraan terugdenk is het de tijd van koude oren en warme chocolademelk. Ook Elvis heeft zo zijn herinneringen, maar die houd hij voor zich.

Groeten van Elke

Leesblind

09-12-2020

Receptenlezen vind ik moeilijk. Ik lees het lijstje ingrediënten wel vier keer, lees de werkvolgorde minstens twee keer en dan nog gaat het soms mis. Toen ik Elke's recept voor brooddeeg uit de koelkast maakte, ging het mis bij de maanzaadjes; die moeten op het gerezen deeg gestrooid worden en ik strooide ze door het deeg...

Met het deeg maakte ik een plat uienbrood met uien, prei, roomkaas, geraspte kaas, peper en tijm. Dat is dan weer het voordeel van leesblindheid: een heerlijk uienbrood mèt maanzaadbodem.

Groeten van Mirjam

Buitenrijm

04-12-2020

Arno laat ons weten dat hij, hoewel hij een buitenmens is, met plezier op Binnenrijm heeft rondgekeken. Omdat hij buiten woont en buiten werkt, weet hij álles van buitenrijm. Arno stuurt ons een filmpje van zijn schapen en zo weten wij hoe buitenrijm klinkt. Dank je wel Arno, van buitenrijm worden wij heel blij!

Groeten van Elke en Mirjam

29 december

04-12-2020

Wist je dat 29 december de internationale dag van de biologische diversiteit is? Elvis wist het niet. Dank Wikipedia is hij nu wel op de hoogte hiervan. Het gaat om de verscheidenheid van alle levensvormen binnen ons ecosysteem...en ja! Elvis, jij en ik zijn er ook onderdeel van. Dus, even stilstaan bij de genetische variatie hier op aarde. Diversiteit? altijd goed!

Groeten van Elke

Vrouwelijke kant

03-12-2020

Sinds kort heeft Elvis geen probleem meer met zijn vrouwelijke kant. Dat was ooit anders, maar inmiddels heeft hij begrepen dat hij deze nodig heeft om zich compleet te voelen. Even een romantische film kijken, met een doos tissues om de traantjes weg te pinken... een doos met bonbonnetjes eten, omdat de mooie poedeldame hem niet zag staan... of soul shoppen om te ontspannen? Nee dames, dat is niet alleen voor jullie.

Groeten van Elke

Kerstster RKW

03-12-2020

Deze prachtige kerstster uit wc papierrollen heeft een bewoner van het RKW gemaakt. De kunstenaar blijft liever anoniem, maar laat ons graag meegenieten van zijn creatie. Bedankt! Als jij er ook een wilt maken klik hier.

Groeten van Elke

Tante Mientje

02-12-2020

Uit een oud familiealbum viel een oud krantenknipsel: Tante Mientje in de bibliotheek. Tante Mientje was altijd graag creatief met plakband: de kop van de hamer met plakband aan de steel geklonken, het antieke kastje met plakband bijeengehouden, de zoom van haar jurk vastgezet met plakband! Het verbaast mij dan ook niet dat de krantenfoto uit 1969 is genomen bij de kast met knutselboeken.

Groeten van Mirjam

Lief geweest?

01-12-2020

Sinterklaas is in het land en het ruikt na pepernoten. Elvis is gek op Sinterklaas en natuurlijk ook op alle Pieten. Hij heeft besloten zijn schoen te zetten en een lange wenslijst gemaakt. Van knakworst tot beefstuk en alles ertussen in... maar de grote vraag is, is Elvis ook lief geweest?

Groeten van Elke

Wartaal of poëzie

27-11-2020

Is het poëzie of wartaal wat ik tegen kwam op dit verkeersbord bij de IJtunnel?

Groeten van Mirjam

Stanley 's trekpop

26-11-2020

Bedankt Stanley! Je trekpop is super! Wil je ook een trekpop maken? Klik dan hier

Groeten van Elke

Nattigheid

26-11-2020

Elvis voelt nattigheid. Hij heeft het feilloos door... vandaag is douche-dag en daar wordt hij niet vrolijk van. Dapper als hij is, tovert hij een (wrang) lachje op zijn gezicht. Je moet wel goed kijken om het te ontdekken, maar toch. Er zijn dingen die moeten gebeuren en Elvis ondergaat de douche-partij zonder te piepen. Dat is ook zijn advies voor de dag: 'Geen gepiep, gewoon doen!'

Groeten van Elke

bomvol geluk

25-11-2020

Ik hoorde eens iemand zeggen dat hij gelukkig was omdat hij mandarijnen had gekocht. Het is waar, mandarijnen zijn bomvol geluk, zeker als ze blaadjes hebben.

Groeten van Mirjam

Lachen

24-11-2020

Lachen wordt tegenwoordig als positieve gemoedsuiting gezien. In de middeleeuwen was dat anders. De kerk probeerde het lachen te onderdrukken, men beschouwde het als een ongecontroleerde lichaamsfunctie. Lachen was des duivels. Wat vind jij van deze kleine daredevil? Kan jij wel tegen deze 'duivelse' lach? ;-)

Groeten van Elke

Walnoten!

20-11-2020

Hoe goed ken je iemand die je elke week op de markt twee minuten spreekt? Arno blijkt mij goed te kennen want hij bracht voor mij walnoten mee uit eigen tuin. Ik ben gék op walnoten en zit nu te broeden op een binnenrijmopdracht met de doppen...

Groeten van Mirjam

Wijsheid van Helen

20-11-2020

Helen schreef wijze wijsheid op een bordje voor aan de wand, Socrates is er niets bij! Op een tweede bordje vertelt Helen, zonder woorden, over schoonheid. Dank je wel Helen, hier worden wij heel blij van!

Groeten van Elke en Mirjam

Bad day?

19-11-2020

Naast de 'bad hair day' bestaan er ook 'bad days', dagen die je het liefst over wil slaan. Voor Elvis is een bad hair day definitief een slechte dag. Op zo een dag wil hij niet gezien worden, maar zijn techniek is niet echt effectief. De beste oplossing is: haren borstelen, tanden poetsen en naar buiten in de ochtendzon (of regen)... een klein ommetje kan al het verschil maken.

Groeten van Elke

Houthakker

18-11-2020

Altijd fijn als iemand er wat mooist van maakt, dit keer was het een houthakker met een spuitbus die zijn kans schoon zag in het bos.

Groeten van Mirjam

Energie

17-11-2020

Het opwekken van energie moet duurzaam, dat vinden tenminste de meesten Nederlanders. Gelukkig beschikken wij over duurzame energiebronnen zoals zon, aardwarmte en wind. Anders dan bij de verbranding van kolen, olie en gas veroorzaken duurzame energiebronnen geen luchtvervuiling. Als jij naar deze foto kijkt ziet het er zelfs leuk uit.

Groeten van Elke

Herfsttint

13-11-2020

Acht medeklinkers en twee klinkers in één woord, doe dat maar eens na!

Groeten van Mirjam

Foto door Femke

13-11-2020

Dank je wel Femke, voor je foto. Dankzij de spiegeling had je ineens een half dozijn vlaggen en een halve president in je magnetron:-)

Groeten van Elke en Mirjam

Foto door Alain

13-11-2020

Alain ging eropuit om spiegelingen te fotograferen. Hij koos een goed moment; er ligt een flinke plas op straat. Alain laat ons zowel de klinkers als het woonblok zien en ook het zwerfvuil. De 30 op het verkeersbord is ingelijst door het vuil dat in de plas dobbert. Dank je wel voor je inzending, Alain!

Groeten van Elke en Mirjam

De nar

12-11-2020

In de middeleeuwen was de (hof-) nar erg populair. Ongeacht zijn lage sociale rang, kon hij zich dingen permitteren waarvoor een ander een hoofd kleiner gemaakt zou zijn. Vaak had de nar een fysiek mankement, maar vooral een scherpe geest. Als een 'Arjen Lubach' uit de middeleeuwen kon hij de heersende klasse confronteren en zijn publiek met scherpe opmerkingen aan het lachen brengen. Elvis heeft de narrenkap opgezet en doet zijn best als ridder van de Orde van de Dwazen.

Groeten van Elke

Ginkgo of eik?

11-11-2020

Allebei! Het herfstblad is van de ginkgo en het tafelblad is van eiken.

Groeten van Mirjam

Anders dan het lijkt

10-11-2020

Vaak zijn dingen anders dan ze lijken. Op het eerste gezicht zou je kunnen denken dat Elvis een van deze paniek kopers is die asociaal veel wc papier kopen en zo de persoonlijke hygiene van anderen in gevaar brengt... maar niets is minder waar. Elvis spaart wc papierrollen voor kerst. Als jij wilt weten wat hij daarmee doet, moet je hier even klikken. Nieuwsgierig geworden? kerstster uit wc papierrollen

Groeten van Elke

Overal

06-11-2020

Sinds ik Elvis heb leren kennen via de posts van Elke, heb ik oog voor honden. Ik zie ze nu overal.

Groeten van Mirjam

Rasta Sinterklaas van Winston

05-11-2020

Winston is een kunstenaar en hij maakt altijd verrassend werk. Deze tekening van een Rasta Sinterklaas heeft hij vanochtend gemaakt. Fijn dat wij je tekening op binnenrijm mogen publiceren, bedankt Winston.

Groeten van Elke en Mirjam

Mondkapje van Nathalie

05-11-2020

Vanochtend heeft Nathalie haar mondkapje beschildert, het was haar eigen idee. Wij zijn natuurlijk erg blij met zo een creatieve geest. Bedankt Nathalie!!! :-)

Groeten van Elke en Mirjam

Leeftijd

05-11-2020

Leeftijd is in onze maatschappij zo een dingetje. Wij waarderen oude wijn en oude kaas, houden van antiek, maar niet als wij in de spiegel kijken. De steeds dieper wordende rimpeltjes laten ons zien: Je wordt oud! Eigenlijk is dat best cool. Je gezicht laat zien dat je geleefd hebt (leeft) en ervaringen hebt verzameld. Iedere rimpel is uniek en onderstreept je persoonlijkheid. Kijk naar de foto van de boomschors, prachtig toch? ;-)

Groeten van Elke

Loepje

04-11-2020

Mijn loepje vergroot alles 10 keer en is mijn beste kameraad. Mijn boterham wordt een grot en mijn franse kaas lijkt behangen met een donzig tapijt. Het blaadje rucola oogt zo zacht als mos. Zo wordt iedere lunch een avontuur.

Groeten van Mirjam

De meditatietuin

03-11-2020

Elvis heeft een plek om te mediteren gezocht en deze uiteindelijk in de tuin ontdekt. Hier wordt hij niet gauw gestoord, deze plek voelt goed aan. Elvis neemt een ontspannen lichaamshouding aan, zijn oogleden worden zwaar. Met gesloten ogen begint hij aan zijn zitmeditatie... en langzaam, heel langzaam betreedt hij het pad van de spirituele verlichting.

Groeten van Elke

Adventskalender van Marty

03-11-2020

Marty heeft deze prachtige adventskalender gemaakt, het lijken wel 24 heerlijke tompoezen. Bedankt Marty dat jij dit met ons deelt. Wie ook een adventskalender wil maken vindt het hier.

Groeten van Elke en Mirjam

Te mooi

30-10-2020

Vrienden namen, jaren geleden, een prachtige zwarte gum voor mij mee uit Venetië. Een juweel van een gum qua kleur en vorm. Te mooi om te gebruiken. En zo komt het dat de gum zijn vorm behield en nu in dit blog besproken wordt. De gum was al eerder te zien op deze site...

Groeten van Mirjam

Alain

30-10-2020

Alain bedacht een combinatieopdracht: mandala en bord vol wijsheid.
Dank je wel Alain, daar worden wij heel blij van!

Groeten van Elke en Mirjam

De intellectueel

29-10-2020

Het klinkt misschien arrogant, maar Elvis beschouwt zichzelf als intellectueel. Als jij even naar hem kijkt zie je het direct, hier zit een ontwikkeld persoon. Iemand met oordeelsvermogen, iemand die betrokken is bij het cultureel, maatschappelijk en wetenschappelijk debat. Dus, vraag Elvis als je iets wilt weten, of koop zelf een bril voor een betere (over/in) zicht. ;-)

Groeten van Elke

Dahlia

28-10-2020

De herfst is pas compleet als ik in de namiddagzon dahlia's zie. Wat een weelde aan vorm en kleur. Er bestaan 20.000 variëteiten dahlia... Heb je zin om de herfstkleuren te fotograferen? Dan is deze opdracht misschien iets voor jou!

Groeten van Mirjam

Teken met gum

27-10-2020

Mijn lieve collega Mirjam heeft een geweldige opdracht gepost: teken met gum. Ik heb het direct uitgeprobeerd en vond het GEWELDIG, een beetje vegen en gummen met vieze handen, echt iets voor mij. Natuurlijk moet ik nog iets oefenen, maar mijn eerste resultaat is er. ;-)

Groeten van Elke

November

23-10-2020

In oktober worden rokers aangemoedigd om te stoppen. Op een van de locaties waar ik werk, zag ik onder de officiële stoptober-poster een gepassioneerde oproep.

Groeten van Mirjam

Vogelvrij

22-10-2020

Liever vrij als een vogel, dan vogelvrij. In de middeleeuwen was dit een straf, die de betreffende persoon alle wetten ontnam. Maar hier zie je geen kwetsbare prooi in de lucht, maar vrijheid. Als ik ernaar kijk wil ik direct meevliegen...

Groeten van Elke

Mirjam

20-10-2020

Elvis is helemaal flabbergasted van het portret dat Mirjam van marsepein van hem gemaakt heeft.
Trots paradeert hij door het huis, een beeld van jezelf is toch heel bijzonder. Ook Elvis heeft het idee dat hij Mirjam al jaren kent. Met veel interesse leest hij haar posts, dat hij ook van haar droomt is nieuw.
Maar plotseling verschijnt zij in zijn dromen, in de ene hand marsepein en in de andere hand hondenkoekjes... Elvis kan niet wachten om kennis met haar te maken.

Groeten van Elke

Scheepskees

15-10-2020

Elvis was op de Waddenzee varen. Na 10 dagen op het open water weet hij het zeker. Hij is geen pomeriaan, hij is een scheepskees! Elvis wenst vandaag iedereen een behouden vaart.

Groeten van Elke

Oost-Indische kers

14-10-2020

Aan Oost-Indische kers in een vaasje heb je een dagtaak. Dat zit zo. Oost-Indische kers is zo'n sierlijk, snelgroeiende bloem dat het me altijd weer verrast. Bloemknoppen komen uit in een paar uur, een stengel met bladeren groeit in een dag uit tot een flinke rank. Als je de groei van Oost-Indische kers observeert, zul je je niet snel vervelen.

Groeten van Mirjam

Spoken in de tuin

13-10-2020

Plotseling zijn ze er weer, de spinnen, ze duiken overal op. Als spoken lijken zij uit het niets te komen, laten ons schikken en verdwijnen weer. In onze streken onderscheid je 700 verschillende soorten van deze kleine roofdieren. Eigenlijk zouden wij blij met de spin moeten zijn, zij bevrijd ons van muggen en vliegjes. Wees dus blij als jij er een ziet. ;-)

Groeten van Elke

Zoete Elvis

09-10-2020

Ik heb Elvis nooit in het echt gezien maar door Elke's blogs over hem heb ik het idee dat ik Elvis heel goed ken. Ik weet dat hij graag mijmert aan de waterkant en dat hij dol is op poseren voor de blogs van Binnenrijm. Om Elvis te bedanken voor alle inspiratie die hij Binnenrijm brengt, heb ik hem vereeuwigd in... marsepein. Wil je ook aan de slag met marsepein dan is deze opdracht misschien wel iets voor jou?

Groeten van Mirjam

Anecdote

06-10-2020

Met veel toewijding wordt er gewerkt aan een wand vol tekstbordjes over stoppen met roken, het is per slot van rekening oktober/stoptober. Op één van de kartonnenbordjes staat geschreven: Wees bereid, neem de tijd, voor de strijd om te stoppen met roken. Tevreden leunt de maker achterover, bekijkt zijn werkstuk en zegt tevreden: Zo, ik ga even in de tuin een sigaretje roken.

Groeten van Mirjam

Astrid

02-10-2020

Van Astrid ontvingen we deze verwarrende foto. Meestal schept een verkeersbord duidelijkheid, maar met deze verkeersborden is dat niet gelukt. Astrid schrijft: Het tekent deze tijd. We willen naar elkaar toe maar dat mag niet. Dank je wel, Astrid.

Groeten van Elke en Mirjam

Constructie

29-09-2020

Aan de rand van Amsterdam kwam ik een Aviodome tegen. Ik stapte van mijn fiets om de dakconstructie te bewonderen. Het gebouw uit 1971, dat werd neergezet bij Schiphol, was toentertijd het eerste Aviodome in Europa. De spectaculaire constructie van 1100 ruitvormige aluminium platen is een overkapping die zichzelf draagt. Een voordeel van deze constructie is dat het zich laat opbouwen, afbreken en weer opbouwen. Zo komt het dat dit gebouw niet meer bij Schiphol staat maar in Amsterdam West.

Groeten van Mirjam

Rups

25-09-2020

In de moestuin trof ik een juweel van rups aan in de dille. Hij at in rap tempo, ik zag zijn kaken malen. Mijn schoonmoeder weet alles van insecten, ik stuurde haar een foto van de fleurige veelvraat. Er kwam snel antwoord: Het is een Koninginnenpage! Ik maakte een opdracht over vlinders, misschien is het iets voor jou?

Groeten van Mirjam

Echt

22-09-2020

Wat is echt? Dat is een hoogst filosofische vraag.

De letters op de foto, gemaakt uit een kartonnen doos, zijn echt. Ze werden met vereende krachten gemaakt op één van de HVO-Querido-locaties waar ik werk. Iedereen die zin had maakte een grote letter. Dat werden poenige letters, charmante letters, schreeuwerige letters en grappige letters. Toen we een arm vol letters af hadden, zei er iemand: Als we nog een G maken, hebben we LEGUAAN. Toen die gouden letter G af was, prikten we de leguaan met spelden op de muur. En met de overige letters maakten we KATER. Zo waren er ineens twee dieren in huis!

Op een dag waren de woorden op de muur veranderd, er staat nu: REAL.

Groeten van Mirjam

Koude oren

17-09-2020

Het wordt herfst, de dagen worden korter en kouder. Elvis heeft een dikke vacht, maar zijn oren kunnen iets bescherming gebruiken. Elvis advies: Zet een muts op, dat houdt de oren warm en dempt het geluid. (Misschien is dat de reden dat hij zo slecht luistert).

Groeten van Elke

Roodharigendag

15-09-2020

Sinds kort weet Elvis van het bestaan van de 'internationale dag van de roodharigen', hij is er helemaal mee in zijn nopjes. Als echte Ginger juicht hij deze belangstelling volop toe. Iedereen weet, mooi rood is niet lelijk! Rood is de minst voorkomende natuurlijke haarkleur en Elvis is uitermate trots op zijn weelderige bos rode lokken.

Groeten van Elke

Spinnenweb

10-09-2020

In de herfst zie je ze overal verschijnen, spinnenwebben. Glinsterende draden en patroontjes verschijnen tussen blaadjes en takjes in de tuin. Af en toe worden deze kunstwerkjes door een zonnestraal opgelicht en kan je ervan genieten.

Groeten van Elke

Doen alsof

08-09-2020

Doen alsof is niet best. Veinzen, simuleren, voorgeven, voorwenden, huichelen... De synoniemen voor 'doen alsof' klinken niet sympathiek. Toch doen wij het allemaal wel eens. Elvis doet het om zijn huis te beschermen, hij doet zich stoerder voor dan hij is. Alleen zijn blaf achter het hek verraad hem. Elvis vindt dit geoorloofd, hij noemt het acteren en dat mag best.

Groeten van Elke

De groene maand

03-09-2020

Sinds het jaar 2000 is september uitgeroepen tot groene maand. Jij hebt dan dertig dagen de tijd om je in het Nederlandse landschap en in milieuvragen te verdiepen. Natuurlijk scheidt je al je afval, laat je de waterkraan niet onnodig aanstaan en draai je niet bij open ramen de kachel op de hoogste stand, maar is dat genoeg? Elvis denkt erover na wat hij nog meer kan doen. Misschien bij het markeren eens een boom overslaan? Niet hard blaffen in het bos en geen kleine vogeltjes opjagen? Uiteindelijk gaat het om respect denkt hij, en dat heeft Elvis.

Groeten van Elke

10 shades of grey

01-09-2020

'Grijs is het nieuwe blond' las ik in een artikel op internet. De Nederlandse uitdrukking: 'Grijze haren zijn kerkhofbloemen' is niet meer van toepassing. Het blijkt dat wij steeds jonger grijs worden, 32% van de vrouwen jonger dan 30 jaar kunnen erover meepraten. Tijd dus om, om te denken. Grijs haar is hot! Elvis vraagt zich af wat hij met zijn rode lokken moet doen. Misschien moet hij zijn kapper om advies vragen. 'Lila-grijs, donkergrijs, lichtgrijs, koel grijs, warm grijs, zilvergrijs, of toch liever grijs met een blauwe spoeling?'

Groeten van Elke

Klimmen

28-08-2020

Als ik een klimrek van Aldo van Eyk zie, dan weet ik weer hoe het voelt om daar te klauteren en te bungelen aan de aluminium buizen. Architect Van Eyk ontwierp ze in de wederopbouw na de oorlog, er werden er alleen al in Amsterdam 700 geplaatst. Het klimrek uit mijn jeugd is inmiddels opgenomen in de collectie van het Rijksmuseum. Het iglo-klimrek op de foto kwam ik onlangs tegen in West. En ja, ik voelde even aan de buizen.

Groeten van Mirjam

Ware liefde

27-08-2020

Je hebt vlinders in de buik, maar krijgt buikpijn als je elkaar niet ziet. Je maakt toekomstplannen, tot het bejaardentehuis, met jullie beiden in de hoofdrol. Je kan niet van elkaar afblijven en deelt je favoriete dessert (zonder spijt). Je lost problemen niet op, die bestaan namelijk niet meer. Je slooft je graag voor elkaar uit en vermaakt jezelf bij zijn/haar saaie tv serie... als jij deze gevoelens herkent zou je (misschien) de ware liefde gevonden kunnen hebben, zegt Elvis.

Groeten van Elke

Vriendschap

25-08-2020

Elvis vindt vriendschappen belangrijk, hij kan er niet genoeg van krijgen. Het ene vriendschapsverzoek op Facebook volgt op het andere, hij heeft amper nog tijd om iemand te zien. Voor vriend Ko Konijn maakt hij een uitzondering. Veel hebben ze elkaar niet te zeggen, door de berichtjes op Facebook zijn ze al op de hoogte van alle ontwikkelingen. Volgende week geen likes maar gezelligheid, besluit Elvis.

Groeten van Elke

Potsdam

21-08-2020

Deze pauw, op het behang in één van de paleizen te Potsdam, zag ik jaren geleden. Nu krijgt die pauw een glansrol in een schrijfopdracht met één-letter-woorden geschreven door... jou!

Groeten van Mirjam

Landgenoten

20-08-2020

In moeilijke tijden (corona) kan het helpen, als een gezagspersoon het volk toespreekt. King Elvis wil deze taak graag op zich nemen en laat zijn landgenoten weten dat ze er niet alleen voorstaan. Sterker nog, wij staan samen zij aan zij, op anderhalve meter afstand. Het volkslied samen zingen is nog niet zo een goed idee, tenminste als je niet drie meter afstand kunt houden. King Elvis is positief, jammer alleen dat de polonaise op zijn verjaardag niet door kan gaan.

Groeten van Elke

De heer in het verkeer...

18-08-2020

De heer in het verkeer is meestal geen hond, maar uitzonderingen bestaan. Geen chagrijnig gedoe omdat iemand je net weer de voorrang genomen heeft, aan je bumper kleeft en door rood rijd. Elvis blijft vriendelijk en cool, ook bij hoge buitentemperaturen en geeft ons zijn liefste lach. Hoe hij dat doet? Hij kiest ervoor om zich niet mee te laten slepen in negativiteit en zet gewoon iedere keer weer een kleine positieve stap in zijn hoofd.

Groeten van Elke

Informatie

14-08-2020

Ik ken iemand die beweert dat informatie de enige grondstof is die groeit in het gebruik. Als ik in de stad om mij heen kijk denk ik dat het waar is; er komen alleen maar borden bij.

Groeten van Mirjam

Ruimte

13-08-2020

Wij hebben ruimte nodig, niet alleen anderhalve meter, maar zones zonder prikkels. Een plek om zich even lang uit te strekken. Grenzeloos genieten. Terschelling is zo een plek waar dat kan. Voor een ogenblik waan ik mij 'alleen op de wereld' en ben ik helemaal één met de natuur.

Groeten van Elke

Straatnaam

12-08-2020

Wie dacht dat de Jacob van Wassenaar Obdamstraat de langste straatnaam is in Amsterdam, heeft het mis. De Tweede Wittenburgerdwarsstraat is langer (als we de spaties niet meetellen). Noordhollandschkanaaldijk is de langste zonder spaties.

De langste straat van Amsterdam is overigens de Kerkstraat.

Groeten van Mirjam

Met het hoofd door de muur

11-08-2020

Met het hoofd tegen de muur lopen is een oud Nederland spreekwoord en betekent iets te willen, wat toch niet kan lukken. Elvis lost deze problematiek op, hij verandert het spreekwoord en loopt nu met zijn hoofd door de muur. Af en toe heeft men gewoon de juiste techniek nodig.

Groeten van Elke

Het advertentie spel

07-08-2020

Tante Rie en Oom Berend hadden het advertentiespel en als ik ging logeren bij hen en hun 5 kinderen dan kwam dat spel op tafel. Het was zo eenvoudig dat het een wonder is dat we het graag speelden. Je legde uit de voorraad kaartjes met tekst drie exemplaren bij elkaar en zo ontstond er een zinnetje waar we om lachten. En toch was dat logeren bij tante Rie en Oom Berend onvergetelijk om dit soort details. Ook onvergetelijk was de plastic zak met melk in een plastic kan. Als het hoekje van de zak door tante Rie was afgeknipt, kon je je beker vol schenken.

Groeten van Mirjam

Music was my first love

06-08-2020

'Music was my first love' (John Mile) stond 1976 een week lang in de Nationale Hitparade. Zo gek is deze tekst nog niet, want muziek heeft op de hersenen een soortgelijke effect als verliefdheid, eten en drugs. Elvis luistert net naar het nummer 'Who let the dogs out' van Baha Men, en ja hoor, hij is in extase, ook zonder hondenkoekjes.

Groeten van Elke

Geluk

05-08-2020

In Engeland, in de namiddag, naar de Tea Room gaan en daar thee drinken met een scône erbij. Dat is puur geluk. Je kijkt vanaf je tafeltje door de beslagen ramen naar buiten (waar het regent) en hoort de gesprekken aan de andere tafels. Het gaat over het weer: Heavy showers. En dan komt er een mevrouw met een schort om en een dienblad in haar handen de bestelling brengen...

Groeten van Mirjam

Een dichte deur

04-08-2020

Als je voor een dichte deur staat, gaat er een andere deur open, zegt men. Elvis is niet zeker wat hij van deze uitspraak moet vinden. Ten eerste wil hij door deze deur en niet door een andere, en ten tweede is er ook geen andere open gegaan. Wat moet hij nu doen? Hij kan natuurlijk een beetje jengelen, mokken en zielig doen, maar de deur blijft dicht. Elvis besluit om in toekomst ervoor te zorgen dat hij altijd passende sleutels op zak heeft.

Groeten van Elke

Sidi

31-07-2020

Sidi stuurt ons een gedicht!

Het Leven

Het leven is maar voor even.
Het leven duurt maar even.
Leven en laten leven.
Corona neemt een deel van ons leven.
En het leven duurt maar even.

Dank je wel, Sidi.

Groeten van Elke en Mirjam

Oost-Indische kers

31-07-2020

In mijn woning zijn de wanden wit. Toch kan ik erg genieten van kleurige wanden zoals in de Oude Kerk in Amsterdam waar een prachtig handgeschilderd tengelbehang te zien is. Op de blauwe wanden van de vergaderkamer valt veel te zien: vogels, rozen en Oost-Indische kers. Regelmatig wordt een kunstenaar uitgenodigd die oudste kerk van Amsterdam onder handen te nemen. De ene keer ligt de vloer bedekt met goudfolie-reddingsdekens, de andere keer zijn de kroonluchters vol kaarsen neergedaald tot op de vloer of is er een huis gebouwd op het dak van de kerk. Bij elke nieuwe ingreep ga ik kijken en loop ik ook naar de blauwe kamer om de Oost-Indische kers te zien.

Groeten van Mirjam

Nathalie

31-07-2020

Blij gezicht met zwarte tanden.

Bedankt Nathalie :-)

Groeten van Elke en Mirjam

Zon

30-07-2020

Dat zonnestralen ook hun schaduwkant hebben weet inmiddels iedereen. Een goede bescherming is daarom ook een must. Niet alleen een beschermend smeersel voor de huid, ook een hoed om het hoofd koel te houden, adviseert Elvis.

Groeten van Elke

Poolshoogte

29-07-2020

Mijn moeder had oog voor de zonnige kant van het leven. Als we met de hele familie al dagen op een weiland in de tent verbleven omdat het in Ierland alleen maar regende, dan ritste mijn moeder de tent een stukje open om poolshoogte te nemen en dan zei ze opgetogen, terwijl wij de regen hoorden tikken op het tentdoek: Ik zie de zon door de wolken heen prikken, kom, schoenen aan, we gaan wandelen. Meestal kreeg ze gelijk en knapte het weer op. In elke geval knapten wij op van een wandeling met haar want ze zag geheid vossensporen in het zand, een eekhoorn in de boom of ze hoorde een specht in de verte. Wij, de kinderen en mijn vader, waren opgegroeid in de stad, zij was geboren en getogen in de bossen.

Groeten van Mirjam

De Blokker Boeddha

28-07-2020

Er is amper nog een huishouden zonder Boeddha beeltenis te bekennen. In de laatste jaren hoort de Boeddha afbeelding tot de favoriete designs in Nederland. Van beddengoed tot mokken, of toch wel als fotobehang of aromabrander? Het lijkt wel een uitvinding van Blokker. Je zou bijna vergeten dat het boeddhisme een religieuze en levensbeschouwelijke stroming is. Mijn Boeddhabeeld staat trouwens in de tuin.

Groeten van Elke

Paars

24-07-2020

Als kind had ik een stenenverzameling. Fonkelende kristallen vond ik betoverend mooi en de paarse amethist was mijn lieveling. Wonderbaarlijk dat juist die pracht ligt opgesloten in steenmassa's en geodes, aan het daglicht onttrokken. Eigenlijk heb ik die verzameling nog steeds maar hij ligt niet meer uitgestald op een plank van de boekenkast maar ligt in een doos in een diepe kast, terug in het donker.

Groeten van Mirjam

Liever geen schaapjes tellen

23-07-2020

Of Elvis schaapjes telt? (Mirjam wilde dit op 24 juni weten). Schaapjes tellen is zo old school… Elvis doet er niet aan mee. Hij kent de waarheid achter deze mythe. Bezorgde herders konden geen slaap vinden, uit angst een dier uit hun kudde te verliezen, tot de slaap hun overmande. Arme uitgeputte stakkers! Elvis kiest liever voor een rustige activiteit voor het slapengaan, zoals een blokje om. Een paar passieve prikkels werken het beste.

Groeten van Elke

Crackers

22-07-2020

Er zijn van die dagen dat je je verwondert over de dingen. Dan bekijk je het potlood dat op tafel ligt en denk je, wat een mooi en doeltreffend ding! In Finland hebben ze crackers zo groot als een langspeelplaat. Daar kan je goed veel beleg op kwijt, aan één zo'n cracker heb je genoeg. Ik zat ooit aan een Fins ontbijt met louter kunstenaars en één van hen bekeek de cracker op een ochtend met een beeldhouwersblik. Ik zag aan zijn gezicht dat hij een goed idee in handen had. Twee dagen later was zijn bronzen cracker af. Loodzwaar en prachtig, zelf gegoten.

Groeten van Mirjam

Anne bedankt!

21-07-2020

Elvis is een sociaal beest en draagt vanzelfsprekend een mondkapje in het openbaar vervoer. Net als Elvis denk ook ik aan de gezondheid van mijn medemens en bescherm anderen tegen mijn gesnotter. Binnenkort ga ik in het openbaar vervoer de blits maken met een super hippe designer mondkapje, type fashionista. Anne (vriendin van Mirjam) heeft voor team binnenrijm een exclusieve collectie gemaakt. Bedankt Anne!

Groeten van Elke

Zeepsop

17-07-2020

Bij het schoonmaken van de ovenplaat ontstond er een mooi patroon van zeepsop. Dat is misschien wel de definitie van schoonheid: dat ze opduikt als je haar niet verwacht.

Groeten van Mirjam

Klaas

17-07-2020

Klaas stuurt ons twee 6 woordenverhalen. Dank je wel Klaas!

Gevoel is:

 • Do it, it is the feeling!
 • Feelings, nothing more than feelings a'myway.

Groeten van Elke en Mirjam

Sprookjes

16-07-2020

Geloof je in sprookjes? Dan ben je niet de enige. Menig Nederlander gelooft erin en dat is goed. Het leuke hierbij is namelijk dat alles altijd tot een goed einde komt: 'En zij leefden nog lang en gelukkig!' Wie wil dat nou niet? In een sprookje wordt de held beloond en de schurk gestraft en daar houden wij van. De inzet wordt beloond, de goede daad gezien, het leven blijkt rechtvaardig. Elvis gelooft ook in sprookjes. En zo wacht Elvis op de sterrendaalders, die hem ongetwijfeld, toekomen.

Groeten van Elke

Altijd rozen!

15-07-2020

Nu ik weet dat ik een echte romanticus ben (zie Elke's blog van 9-07-2020) zal ik jullie het geheim van rozen prijsgeven. De vaas is het geheim. Rozen zijn pas op hun best als ze in de juiste vaas staan. Ik koos voor mijn gele rozen een blauwe vaas. Het diepe blauw laat het geel nog meer oplichten. Nu zijn mijn rozen op hun best.

Groeten van Mirjam

Verstoppen

14-07-2020

Er zijn van die dagen dat je niet op wilt staan. Het liefst verstop jij je onder je deken, of zo als Elvis in de bosjes. Op geen enkele manier wil je op de foto, om voor de rest van je leven op internet te staan. Vervelend als paparazzi je dan toch fotograferen, Elvis is not amused. Gelukkig is hij professioneel genoeg om dit te handelen, als bekende blogger weet hij: 'It is part of the job!'

Groeten van Elke

6 woordenverhaal

14-07-2020

Umit stuurt ons maar liefst veertien 6 woordenverhalen!
Dank je wel, Umit, daar worden wij blij van ;-)

 • Familie en gele lint past niet - Familie/crimineel
 • Liefde, oorlog en bedrog lopen omarmd - filosofie
 • Vele kleuren maken de wereld grijs - maatschappelijk beschouwing
 • Rode shirten maken grafkisten beschikbaar werk - scifi
 • De nachtzuster werkt met gewapende medicijnen - doktors roman
 • De teletubbies tv toont horror films - teletubbies
 • De astronaut hoorde toch een gil - scifi
 • Het meisje loog vanaf het begin - liefdesverhaal
 • Er was nooit een prinses daar - heldenverhaal
 • De prins zocht troost bij soldaten
 • Maar de soldaten misbruikte de koningin
 • De zwangere koningin huilde zonder tranen
 • En het verhaal loog nog steeds
 • Helden bestaan niet in deze tijd

Groeten van Elke en Mirjam

Buurvrouw To

10-07-2020

Sinds Elke's blog op 02-07-2020 zie ik overal: telefoons. In een etalage zag ik onderstaand exemplaar staan. Ik herinner mij dat, toen ik kind was, onze buurvrouw To bij ons kwam bellen. Dan zat ze aan het rommelig bureau in onze woonkamer te telefoneren terwijl wij, vier kinderen en twee ouders, probeerden stil te zijn. Als To klaar was met bellen, deed ze in elk van de vier spaarpotten op de plank boven het bureau een muntje. Wij waren super blij met buurvrouw To.

Over telefoneren heb ik een opdracht geschreven.

Groeten van Mirjam

Rozen en romantiek

09-07-2020

Echte romantici kunnen niet zonder rozen. De roos staat symbool voor de godin van de liefde – Aphrodite. Haar bloed kleurde uit witte rozen rood, toen zij zich over de gewonde Adonis boog en zichzelf bezeerde. Zo tragisch hoeft het niet altijd te zijn, maar een bos rode rozen laat nog steeds vrouwen blozen. Een voetbad in rozenwater of een victoriaans broodje met rozenboter zijn trouwens ook een optie als jij jou Adonis nog niet gevonden hebt.

Groeten van Elke

Op straat

08-07-2020

Inspiratie ligt op straat. Klinkers en tegels, pijlen en strepen, haaientanden en zebrapaden. Het mooiste vind ik de plekken waar de tijd zichtbaar is geworden. Asfalt dat is gesleten door het verkeer en door de hitte van de zomerzon. Dat craquelé vind ik onweerstaanbaar mooi.

Groeten van Mirjam

Familie

07-07-2020

Bloed is dikker dan water en familie en vis blijft maar drie dagen fris. Beide tegelwijsheden zijn een beetje waar. Niemand kent je zwakke plekken zo goed als je familieleden en dat is best irritant. En hoewel Elvis zijn kleine broeder geregeld achter het behang wil plakken, is hij toch erg blij met diens bezoek. Een leven zonder broer Yvo? Ondenkbaar.

Groeten van Elke

Wolk

03-07-2020

Toevallig keek ik naar de lucht en zag deze wolk. Het leek erop of de wolk een gesprekje probeerde aan te knopen met de stal. Hij minderde vaart, zakte iets naar beneden en zei iets aardigs.

Groeten van Mirjam

Communicatie

02-07-2020

Communicare betekent iets samen doen ,of delen. Bij de oude telefoons (die vast op een plek stonden) was dat wel heel erg toepasselijk. Iedereen die in de ruimte was deed mee. Ik herinner mij aan de telefoongesprekken met mijn beste vriendin. Mijn moeder stond dichtbij en gaf haar mening…mijn broer, diens vrienden, mijn andere broer… iedereen had een opmerking. Het is niet verbazingwekkend dat wij meester in het coderen waren, taalgebruik met dubbele bodem.

Groeten van Elke

Dirkszstraat

01-07-2020

En toen liep ik ineens door de Dirkszstraat en zag zeven medeklinkers achterelkaar staan. Zeven! Daar verbleekt de Fokke Simonszstraat bij.

Groeten van Mirjam

De denkende introvert

26-06-2020

Elvis staat bekend als extravert type, hij is niet vies van een beetje aandacht en houdt ervan om in het middelpunt te staan. Maar niets is helemaal zwart of wit en zo heeft ook Elvis verschillende facetten.

Er zijn momenten waar Elvis introvert, bijna verlegen oogt, zoals je op deze foto kunt zien. Je kan een sociale, terughoudende, angstige of denkende introvert zijn, Elvis is beslist het laatst genoemde. Als denkende introvert gaat hij helemaal op in zijn eigen innerlijke omgeving en denkt na, vooral over zichzelf. Daarom heeft Elvis ook een hoge mate van zelfreflectie.

Groeten van Elke

Madeliefje

25-06-2020

Het madeliefje lijkt zo gewoon omdat het overal in overvloed groeit, maar dat is het niet. De eigenlijke benaming is Bellis Perennis wat te vertalen valt als 'de eeuwig mooie'. Dit is waarschijnlijk ook de reden dat vrouwen hun haardracht ermee versierden. Als geneeskrachtig kruid was het al in de 15e eeuw bekend. Kneuzingen, verstuikingen, of ontstekingen, you name it…het madeliefje weet raad. En zo zie je maar weer, het bijzondere is vaak te vinden waar je het, het minste verwacht.

Groeten van Elke

Schaapjes tellen

24-06-2020

Telt Elvis schaapjes voordat hij in slaap valt? Of telt hij liever wat anders?

Groeten van Mirjam

Waarom Elvis Elvis heet?

23-06-2020

In het blog op 12-06-2020 vraagt Mirjam zich af hoe Elvis aan zijn naam komt. Ik lucht het geheim.

Het was een broeierige avond in Memphis Tennessee. Ik had net een VIP-tour in Graceland achter de rug en zat op een terras met een koel drankje uit te rusten. Plotseling werd mijn aandacht door een jonge man getrokken die een potsierlijk beestje op zijn arm hield. Het was onmogelijk om te herkennen wat het was, maar in een gesprek werd snel duidelijk dat het een pup was. Een pomeriaan. Zoiets had ik nog niet eerder gezien, maar ik wist direct, zo een hond hoort bij mij. Toen ik in gedachten naar de pup keek voelde ik plotseling een koele adem langs mijn wang en een stem zei: 'Je moet hem Elvis noemen'. Toen ik mij omdraaide zag ik niemand, maar in de verte hoorde ik het nummer: 'Can't help falling in love'.

Elvis is still alive. Nog vragen?

Groeten van Elke

Bel voor info

19-06-2020

Verzamelingen groeien, dat is de kern van verzamelen. Een puntgaaf exemplaar van een parkietenpostzegel uit Madagaskar is een mooie aanvulling op je postzegelverzameling. De piepkleine knijpkat is een aanwinst voor je zaklampenverzameling. Op onderstaande foto zie je hoe je van je verzameling af komt. Er spreekt veel liefde en toewijding uit de opstelling. De autootjes staan keurig opgesteld en de prijs is schappelijk. Bovendien ligt er tussen de autootjes een bel waarmee je informatie kunt krijgen over de auto's. Ik heb spijt dat ik niet belde om te horen over de verzameling en vooral om te horen waarom de verzameling van de hand werd gedaan.

Heb jij een mooie verzameling? Stuur een foto naar Binnenrijm.

Groeten van Mirjam

Kapper

18-06-2020

Heel Nederland rende naar de kapper, nadat de hele natie maandenlang genoodzaakt was om de lokken te laten groeien. Overal in de stad zag je wilde manen en onhandig geknipte pony's. Elvis had er de pest in. En terwijl mijn kapsel nog steeds niet gefatsoeneerd is, heeft Elvis zijn eerste kappersbezoek weer achter de rug. Geen wonder dat hij weer graag poseert.

Groeten van Elke

Aan tafel!

17-06-2020

Onze webdesigner zet zijn tentje het liefst op naast een picknicktafel. Na alle beklimmingen en helse afdalingen geniet hij ervan eindelijk te zitten en warmt op zijn gemak wat water voor de thee en het diner. De thee drinkt hij uit het pannetje en het diner eet hij uit een zak. Dat is nog eens makkelijk kokkerellen! Alleen maar makkelijk is het toch niet want het diner moet tenminste tien minuten wellen. En tien minuten wachten terwijl je wilt bunkeren is heel lang. Heel verleidelijk om dan maar alvast aan het toetje (de chocolade) te beginnen...

Groeten van Mirjam

Pampus

16-06-2020

Voor Pampus liggen is niet best, dan heb je teveel gedronken, of ben je door een andere omstandigheid niet meer in staat om te bewegen. De uitdrukking stamt uit de 17e eeuw, ondiepe vaargeulen maakte het de zwaarbeladen schepen vaak onmogelijk om te passeren. Ze lagen dan letterlijk voor Pampus, zo heette de geul. Voor Pampus zitten is dus beter. Ik zit op een bankje en kijk naar eiland Pampus en als ik geen zin meer heb kan ik gewoon opstaan en weglopen.

Groeten van Elke

Elvis is Elvis

12-06-2020

Waarom heet Elvis Elvis? Misschien omdat hij zo woest-aantrekkelijk is, zo muzikaal, zo charismatisch? Misschien omdat hij als puppy al van vis hield? Of heet Elvis Elvis omdat juist die letters zo mooi zijn als je ze kalligrafeert?

Groeten van Mirjam

Die Seele baumeln lassen

11-06-2020

Deze uitdrukking is niet te vertalen, maar dat is precies wat Elvis doet. Hij laat los. De stress, de drukte, de verwachtingen van anderen, al de dagelijkse beslommeringen, het zal hem even worst wezen. Elvis gunt zich een time out. Zo komt het dat zijn ziel even bungelt, ergens tussen hemel en aarde tankt hij kosmische energie.

Groeten van Elke

Schuurpapier

10-06-2020

Sommige voorwerpen worden beter in het gebruik. De theedoek, schoenen en bril hebben wat tijd nodig voordat ze onmisbaar zijn. Dat geldt ook voor schuurpapier. Waterproof schuurpapier wordt alleen maar beter in het gebruik. De onooglijke, omgekrulde restjes schuurpapier zijn goud waard als je iets moet schuren. Omdat ze zo doorleefd zijn maken ze iedere ronding moeiteloos.

Groeten van Mirjam

Oude en nieuwe dingen

09-06-2020

Oude en nieuwe dingen hebben allebei hun charme, maar het leukst vind ik het als het bij elkaar komt. Een schat zoeken op een oud piratenschip, of ontspannen op een luxe jacht? Ik kan niet kiezen. Het lijkt erop dat het bijzondere van het één door het contrast met het andere versterkt wordt. Met de juiste combi krijg je de mooiste plaatjes en het leukste verhaal.

Groeten van Elke

Collectie

05-06-2020

Mijn collectie lege melkpakken is inmiddels aanzienlijk. Ik zou er graag een Binnenrijmopdracht voor maken maar mij schiet niets te binnen. Weet jij met 35 melkpakken een leuke opdracht? Stuur je idee naar Binnenrijm.

Groeten van Mirjam

Carolina

05-06-2020

'Ik wist niet dat ik het kon!' Carolina is trots op haar beschilderde etagère, de volgende keer maakt zij misschien een schilderij voor haar kamer. Carolina is blij, ik ben blij...leuk zo een creatieve middag.

Groeten van Elke

Etiquette

04-06-2020

Etiquette betekent rekening met de gevoelens van een ander te houden. Verschillende culturen hebben verschillende etiquetteregels. Elvis is vastbesloten om zich de Nederlandse etiquette eigen te maken. Dus om niet meer zijn water uit een bak te slurpen, maar netjes uit een glas te drinken, eten met mes en vork en om geen windjes meer aan tafel te laten.
Succes Elvis!

Groeten van Elke

Korenbloemenblauw

03-06-2020

Kleuren hebben namen: korenbloemenblauw is niet alleen een mooie kleur maar ook een hele mooie naam. Als ik in het graanveld een korenbloem zie staan maakt mij dat blij. Of die nou tussen de haver, rogge, gerst of tarwe staat, het kleurt altijd! Er is een verffabriek die hele mooie namen bedacht voor de verschillende kleuren. Wat dacht je van de kleur: Elefant's Breath of Dead Salmon? Pale Hound of Charlotte's locks? Alleen al om de naam zou ik mijn kozijnen daar mee willen schilderen.

Groeten van Mirjam

Hapjes

02-06-2020

Ik ben helemaal in mijn nopjes. De kleuren in de tuinen exploderen en de eerste zonnestralen kriebelen mij in bed al wakker. Geen koude donkere bedoeling meer in de ochtend, maar rozengeur en vogelzang. Geïnspireerd strooi ik een handjevol eetbare bloemen over mijn hapjes: 'Hoera, het is bijna zomer!'

Groeten van Elke

Vergeet-mij-niet-jes

29-05-2020

In deze mooie lente bloeit er van alles in tuinen, bermen, parken en tussen de tegels. Elke schreef een mooie opdracht over het drogen van bloemen. Als de bloemen droog zijn kan je er een paar meesturen in een brief, als stille boodschap of als een soort van confetti.

Groeten van Mirjam

'Blue space'

28-05-2020

Heb je al van 'blue space' gehoord? Dit lijkt nog beter te zijn dan bosbaden. Je weet niet wat dat is? Bosbaden is wandelen in de natuur en wordt in Japan al sinds jaren als een 'geneesmiddel' beschouwd. Te toppen is dit alleen door de 'blue space', Elvis doet het even voor. En zo gaat het: zoek een plek aan het water, ga zitten en kalmeer.

Groeten van Elke

Tegelvloer

26-05-2020

Naar de grond kijken heeft voordelen en nadelen. Je mist misschien de wolken en de zwaluwen maar je ziet wèl de scheuren in het asfalt, de madeliefjes in het gras en af en toe een geweldig mooi tegelvloertje. Deze tegelvloer kwam ik een tijdje geleden tegen in een mooie boekhandel in Dordrecht. Dit tegeltje is een interessante aanvulling op de opdracht over patronen.

Groeten van Mirjam

De week van het huisdier

26-05-2020

De derde week in mei is het de week van het huisdier en dat betekent feest! Elvis had er liever een hele maand voor uitgetrokken, een week is volgens hem te kort. Hij verwacht het hele jaar door attenties en toewijding. Terwijl Elvis zich in de watten laat leggen vraag ik mij af hoezo Moederdag niet ook een hele week kan duren.

Groeten van Elke

Koffie!

21-05-2020

Onze webdesigner drinkt zijn koffie het liefste zo: aan een picknicktafel op een pleintje in een dorpje in de bergen. Hij heeft alle ingrediënten voor een 'pittige bak' mee in zijn rugzak. En met een beetje geluk is er ook iets lekkers bij.

Groeten van Mirjam

Groeten uit West

21-05-2020

Tijdens een stadswandeling in West maakte André dit blij gezicht!

Groeten van Mirjam

Annie M.G. Schmidt-dag

20-05-2020

Op 20 mei is Annie M.G. Schmidt-dag en herdenk ik 'Pluk in de Petteflet' en 'Jip en Janneke'. Nadat Elvis een kleine pirouette op 'Ja zuster, nee zuster' gedraaid heeft, plast hij tegen een stoelpoot aan. Dat is echt Fuch, fuch, fuchsia… ;-)

Groeten van Elke

Een blij gezicht

19-05-2020

Kleine dingen kunnen mij blij maken, zoals de post van Mirjam van 13 mei en daarom krijgt zij een blij gezicht van mij. Weet je wat bij blijdschap gebeurd? Je lichaam ontspant en je bloeddruk stijgt. Je voelt je vrolijk. Vrolijkheid draagt bij aan een betere gezondheid. Bedankt Mirjam! ;-)

Groeten van Elke

Schaar

15-05-2020

Van alle gereedschappen die ik in huis heb, is de schaar mij het liefst. Ik ben namelijk gek op kleedjesknippen. Toen ik de scharen in huis ging tellen, kwam ik tot zeventien (inclusief het schaartje in het bandenplaksetje). De twee zakmessen met een soort-van-schaartje heb ik niet meegeteld. En, zo vroeg ik mij af, waarom heb ik eigenlijk twee kartelscharen?

Kleedjes knippen dat gaat met onderstaande scharen heel goed. Ik kreeg ze cadeau in Finland, ze hebben de kleuren van de Finse vlag.

Groeten van Mirjam

Alle ballonnen in de lucht

14-05-2020

Het is niet makkelijk om alle ballonnen in de lucht te houden. Sterker nog, het is onmogelijk voor iemand alleen. Ook Elvis heeft deze ervaring moeten maken. Uiteindelijk was geen ballon meer in de lucht en was Elvis uitgeput, maar een ervaring rijker. Hier is Elvis' tip: maak een ranking lijst van de belangrijke ballonnen. Als je drie (redelijk) in de lucht kunt houden ben jij een topper.

Groeten van Elke

Uienchutney

13-05-2020

Alleen eenvoudige recepten passen in mijn keuken. Geen poespas. Gisteren heb ik met veel plezier Elke's uienchutney gemaakt. Dat smaakt goed!

Groeten van Mirjam

Moederdag

12-05-2020

Afgelopen zondag was het Moederdag en Elvis wilde zijn moeder laten weten, hoeveel hij van haar houdt, maar dat wist zijn moeder natuurlijk al.

Groeten van Elke

Inzending van Umit

10-05-2020

We ontvingen een inzending van Umit naar aanleiding van de opdracht: nonsens-poezie.

Kaart je een poetisch voorspelling,
Of klaar je een spel voor stelling?

Als honden blaffen bijten de lieveheersbeestjes,
Na een berg van werk is er een mogelijkheid voor feestjes.

Is het magie als het verder gaat dan een stopbord,
Of is het verboden als grootte word gekort.

Hoe het ook wend of keert,
Een vermenigvuldiging vergeet als het leert.

Dank Umit! Je gedicht zit vol wijsheid, rijm en verrassingen.

Groeten van Elke en Mirjam

Baby Elvis

07-05-2020

Ken jij de spelletjes met babyfoto's? Het hilarische 'wie is wie?'. En ja hoor, de kleine hummel is de stoere bink. Elvis is niet gek op deze spelletjes, als hij iemand wil leren kennen stelt hij zich gewoon netjes voor. Eigenlijk jammer, want hij was als baby al bijzonder mooi.

Groeten van Elke

Ik zie, ik zie

06-05-2020

'Ik zie, ik zie wat jij niet ziet', daar moet ik aan denken als ik Elke's blog van gisteren lees. 'Ik zie, ik zie wat jij niet ziet en de kleur is turçoise!' We speelden het als kind graag.

In de binnenstad van Amsterdam kan je een variant spelen. 'Ik zie, ik zie een geit', roep ik als we langs de Amstel tegenover Carré lopen. Een geit? De gevelstenen in de grachtenhuizen zijn ideaal voor dit spel.

Groeten van Mirjam

Vrijheid

05-05-2020

Vrijheid is niet vanzelfsprekend, ook Elvis weet dat en neemt op 4 mei twee minuten stilte in acht. Hij denkt aan alle oorlogsslachtoffers en die mensen die nog steeds onderdrukt en vervolgd worden. Maar vandaag is Bevrijdingsdag en mag (thuis) gefeest worden.

Groeten van Elke

Utrecht

04-05-2020

Uit Utrecht ontving Binnenrijm twee werkstukken van Noa en Maarten (beide 6 jaar oud) die een mooie variant bedachten op het krantdichten. Zij maakten twee krantcollages die zo langs de snelweg op een billboard kunnen. Dank jullie wel voor de inzending, Noa (links) en Maarten (rechts)!

Groeten van Mirjam

Pinken

03-05-2020

Ben je bij de pinken? Nee, ik wil niet weten of je slim en handig bent, maar in het 'echie'. Ik was namelijk bij de pinken, samen met Elvis. Dit was een bijzondere ervaring. Terwijl een hele kudde jonge runderen op ons af kwam rennen en ik mij net begon af te vragen of dit wel zo een slim idee van mij was, bleven ze staan. Uiteindelijk was het alleen maar belangstelling voor Elvis en die is het gewend.

Groeten van Elke

Helemaal zen

01-05-2020

Omhelst door zonnestralen zit Elvis in de deuropening en geniet van de Nederlands lentezon. Vijftien tot dertig minuten per dag zorgt voor minder kans op depressie, botontkalking en voldoende vitamine D. Elvis neemt de proef op de som en ja hoor... hij is nu al helemaal zen.

Groeten van Elke

Park

30-04-2020

Fokke maakte in het Sloterpark en blij gezicht voor ons!

Groeten van Mirjam

Regen

29-04-2020

Wat een geluk dat de blauwe regen zo prachtig bloeit dit voorjaar. En niet alleen haar kleur is adembenemend, dat lila met dat tere groen, haar geur is dat ook.

Groeten van Mirjam

Koningsdag

28-04-2020

Koningsdag is ‘woningsdag’!

Ook Elvis is thuis gebleven, zijn sociale contacten heeft hij sterk beperkt. Maar een creatieve geest weet altijd iets te verzinnen, als het maar oranje is. De zin en nut van Elvis spelletjes kan ik niet begrijpen, maar dat geeft niet. ‘Lang leve de koning’.

Groeten van Elke

Oranje

27-04-2020

Als kind wist ik precies welke kleur mijn lievelingskleur was. Het wisselde wel eens maar ik hield altijd met overgave van de kleur die mij op dat moment bekoorde. Als je me vandaag zou vragen welke kleur mijn lieveling is dan kies ik oranje.

Elke heeft een mooie opdracht bedacht met een mooi oranje voorbeeld.

Groeten van Mirjam

Koude havermoutpap

26-04-2020

Onze bouwer van de website, Mark, laat weten dat hij in de bergen zweert bij havermoutpap als ontbijt. Dat maakt hij dan in een plastic pot met plastic deksel, 's avonds bij het tentje ergens op een weitje of in een valei. Havermout met melkpoeder en water. Dat is de volgende ochtend een soort van koude pap die hij bij voorkeur eet in de slaapzak. Als er in de rugzak nog wat blauwe bessen, rozijnen of noten voorradig zijn dan gaan die bij de pap.

Groeten van Mirjam

Knuffel

25-04-2020

Heb jij nog je favoriete knuffel van vroeger, je troost en toeverlaat omdat niemand anders je begreep? Zonder die je niet in slaap kon komen? Elvis heeft hem nog. Een leven zonder zijn 'Oliepop' kan hij zich niet voorstellen en dat hoeft hij gelukkig ook niet.

Groeten van Elke

Blij gezicht

24-04-2020

We ontvingen een blij gezicht van Melanie uit Nieuwerkerk aan den IJssel. Zij klust aan haar sleepbootje en maakte aan boord dit gezicht.

Groeten van Mirjam

Keukenhof

23-04-2020

Een van de grote toeristische trekpleisters in Nederland zijn de tulpenvelden. De Keukenhof is het bekendste bloemenpark van Zuid-Holland en trekt jaarlijks meer dan een miljoen bezoekers, mensen uit de hele wereld komen om dit jaarlijkse schouwspel van exploderende kleuren te beleven. Omdat dit deze lente niet kan, geniet ik van mijn eigen keukenhofje... in mijn achtertuin in Noord-Holland.

Groeten van Elke

Stijl

22-04-2020

Je hebt het, of je hebt het niet. Stijl. Elvis heeft het.

Hij ligt ontspannen op zijn zachte kussens, op zijn neus zijn grote oversized zonnebril in roze. Als ik mij, half opgemaakt in een oude joggingbroek, door het huis sleep, voel ik zijn misprijzende blikken op mij. Natuurlijk heeft Elvis gelijk, het is een kwestie van attitude, ik ga er morgen werk van maken.

Groeten van Elke

Oude liefde

21-04-2020

Totaal verstoft vond ik mijn cello terug. Om het goed te maken heb ik het instrument in mijn armen genomen, opgepoetst en gestemd. Ik was weer opslag verliefd op de mooie vormen van de violoncello.

Elvis speelt vast alles uit zijn hoofd, dat lukt mij niet. Ik koos uit de stapel bladmuziek mijn eerste lesboek en begon bij het begin.

Groeten van Mirjam

Jamsessies

20-04-2020

Elvis heeft de slaap nog in zijn ogen, maar zit al weer achter de piano. Tegenwoordig maakt (bijna) iedereen muziek. Youtube filmpjes met jamsessies vanuit de woonkamer zijn hot. Vaders en moeders laten zien hoe musicaal zij en hun kroost zijn en buren zingen elkaar toe vanaf het balkon. Het is een grote serenade vol liefde en solidariteit en Elvis draagt zijn steentje bij.

Groeten van Elke

Kijken

19-04-2020

Als ik buiten loop, heb ik de gewoonte om naar de de grond te kijken. Daar zie ik mooie klinkerpatronen, weggesleten zebrastrepen en vreemde reparatieplekken in het asfalt. Ik geniet ook erg van stoepkrijttekeningen en handgemaakte hinkelbanen. Over tegels en patronen maakte ik een opdracht.

Groeten van Mirjam

Die Sonne

18-04-2020

Ik kijk naar het blog van 12.04.2020 van Mirjam. Mijn ramen zijn nog niet gelapt en dat is te zien ook, maar vandaag doe ik het beslist...en dan kan de zon weer ongehinderd door mijn ramen shinen.
''Lass die Sonne in dein Herz ;)''

Groeten van Elke

Gebakjes

17-04-2020

Mijn lieve collega Mirjam heeft een prachtige schilderopdracht gepost. Het uitvergroten van gebakjes, hiermee heeft zij onmiddellijk mijn volle aandacht en terwijl ik de mooie plaatjes van al die gebakjes bekijk, loop ik te watertanden. Op het laatste punt van de les verheug ik mij nu al: Vergeet je gebakje niet op te eten :)

Ik heb ze geteld, het zijn er vijf! Misschien is het een idee om af en toe ook vruchten uit te vergroten ;)

Groeten van Elke

Havermoutpap

16-04-2020

Toen ik ooit in Finland bij vrienden aanschoof aan de ontbijttafel kreeg ik een bord havermoutpap van havermout, water en veenbessen. Dat was de bijzonderste havermoutpap die ik ooit at.

Het rode kommetje op de foto kocht ik in Finland. Ik maak elke ochtend mijn pap zo: 1 kleine beker gevuld met havermout, sesamzaad en lijnzaad, 3 kleine bekers met water of melk of haverdrink (of een mix). In een pannetje op een laag pitje aan de kook brengen en dan uitzetten en 10 minuten laten staan. Mijn geheim is het snufje zout en de versiering van de pap met appel, banaan en noten.

Groeten van Mirjam

Ontbijt

15-04-2020

Wist je dat wij pas sinds de 19de eeuw brood bij het ontbijt eten? Dit was namelijk tot die tijd alleen voor de welgestelden. Brij, pannenkoeken of pap was het ontbijt van de gewone man en vrouw. Gelukkig kunnen wij nu wel allemaal van een heerlijk broodje genieten.

Groeten van Elke

Nee, het is niet Frida Kahlo...

14-04-2020

Hoewel je het op het eerste gezicht niet zou zeggen...maar nee, het is niet Frida Kahlo. Elvis' bloementooi is wel op het excentrieke outfit van deze Mexicaanse schilderes geïnspireerd. Het werk en leven van haar zijn even dramatisch en ook als film ('Frida' uit 2002 met in de hoofdrol Salma Hayek) te bewonderen.

Groeten van Elke

Verrassing

13-04-2020

John, collega op een van de woonlocaties van HVO-Querido, vroeg mij of ik voor deze website een opdracht kon verzinnen die een verrassing is. Een verrassing voor jezelf verzinnen, uitvoeren en er verrast over zijn, dat is een leuke opgave! Dank je wel, John.

Groeten van Mirjam

Ramen lappen

12-04-2020

Op zondagochtend is het goed ramen lappen. Ik heb het vuil van maanden er met veel plezier afgeboend. Nu kan de lentezon binnenvallen in al haar pracht.

Groeten van Mirjam

Culinair op vakantie

10-04-2020

Heb je af en toe last van Fernweh? Het Nederlandse woord hier voor is reislust, maar met deze vertaling ben ik niet tevreden. Het geeft de gemoedstoestand onvoldoende weer. Het diepe verlangen om op avontuur te gaan, om even alles achter je te laten, maar je kan niet weg? Dan is de culinaire vakantie een absolute aanrader voor je. Kies een land, of landen van bestemming en plan je route. Kies voor ontbijt, lunch, of dinner.
Bereid vervolgens iedere dag (iedere zondag kan natuurlijk ook) een ander recept uit het gekozen vakantieland.

Groeten van Elke

Studio

09-04-2020

Daglicht is de belangrijke factor om een foto te maken in mijn huiskamerstudio. Soms is het even puzzelen voordat de zon en ik het eens zijn.

Groeten van Mirjam

Creatieve dag

08-04-2020

Maak er een creatieve dag van, vandaag. Het leuke van creatief bezig zijn is dat je alles zelf bedenkt. Er is geen goed of fout, als jij tevreden bent is het geslaagd. Het is verstandig om persoonlijke doelen niet direct hoog te leggen, wij hoeven geen van allen Van Gogh te zijn... maar wie weet?

Groeten van Elke

Waterlelies

07-04-2020

Waar zijn mijn glazen gebleven? Het halve huis staat in het teken van deze site en dus is het een charmante chaos. Maar waar zijn mijn glazen gebleven? Ik vond ze terug onder de waterlelies.

Groeten van Mirjam

Sinaasappelpapiertje

06-04-2020

Ik hou van koken zonder recept. Heb ik nog wortelen, uien en pompoen in huis, dan zou dat een goeie soep kunnen worden. Hüttenkäse, bonen en sla in huis? Salade! Om eerlijk te zijn is het misschien niet altijd een succes, maar wel altijd een mooi avontuur.

Voor dingen maken en knutselen geldt eigenlijk hetzelfde: maak vandaag plannen met de materialen die je al in huis hebt. Een kartonnen doos, wc-rol-kartonnetjes of het dunne papiertje dat om een sinaasappel zit? Verzin er gewoon wat mee.

Groeten van Mirjam

Nederland

05-04-2020

Samen zijn wij Nederland. Wij zijn meer dan 17,4 miljoen mensen en leven op ca. 34000 km2. Wij hebben verschillende culturele achtergronden en geloven in verschillende dingen. Onze tapas zijn bitterballen en blokjes kaas, wij leven en laten leven. Wij staan in de top tien van gelukkigste landen ter wereld en daar mogen wij best trots op zijn.

Groeten van Elke

Vakantie

04-04-2020

Ken je dat gevoel? Je bent toe aan vakantie, maar geen enkele mogelijkheid om er gehoor aan te geven? Daar helpt alleen één ding: VISUALISATIE! Verbeeld het je gewoon. Zet Caribische muziek aan, ga achter het raam in de zon zitten, zonnebril op, een lekkere moctail (alcoholvrije cocktail) in de hand, sluit de ogen half, kijk naar je kamerpalm… droom weg…

Groeten van Elke

Hondje Elvis

02-04-2020

Ik ben de dag begonnen met ochtendgymnastiek op een matje in de woonkamer. Ik ben niet erg fanatiek maar wel gedisciplineerd. Net als hondje Elvis doe ik dat trouwens alleen maar om mijn spierbundels op peil te houden :)

Groeten van Mirjam

Bewegen

01-04-2020

Sport geeft je energie en zorgt ervoor dat jij je beter voelt. Minder stress een betere stofwisseling, bloedcirculatie, ademhaling, weerstand… Het lijkt wel een wondermiddel.

Natuurlijk is het mogelijk dat jij net als Elvis het alleen maar voor een gespierd lichaam doet, maar dat mag. Sporten kan trouwens in een kleine ruimte en wil je met gewichten werken, pak gewoon kleine flesjes gevuld met water. En dan beginnen: linker arm vooruit, rechter arm vooruit en met de benen in de lucht… tot je merkt dat de stemming stijgt.

Groeten van Elke

Verse munt

31-03-2020

De munt op het balkon doet het goed. Met een paar blaadjes ga ik een kopje thee zetten, ter inspiratie. Elke schreef een opdracht over inspiratie.

Groeten van Mirjam

Schaduw

29-03-2020

De lentezon tovert op mijn balkon prachtige schaduw en maakt van mijn klapstoeltje een wirwar.

Groeten van Mirjam

Atelier-aan-huis

28-03-2020

Op zaterdag doe ik boodschappen en maak ik het huis schoon. Het was een flinke bende geworden met zo'n atelier-aan-huis. De bank vol spullen, het bureau bezaaid met A4-tjes en op de grond een kluwen snoeren.

Dit is mijn bank na de schoonmaak:

Rechts op de foto ligt (met dank aan R.) de rebus die sinds vandaag op de site staat!

Groeten van Mirjam

Bijna Pasen

27-03-2020

Goedemorgen lieve mensen,

In de supermarkt liggen al sinds weken de paashazen en chocolade eitjes in glanzend bont papier. Op de een of andere manier heb ik deze actie niet echt waargenomen, ze duurt te lang. Net als het sinterklaasfeest, dat begint tegenwoordig ook al eind augustus. Vanochtend schrok ik wakker, bijna Pasen!

Nu denk je misschien dat zijn nog een paar weken, maar als je zelf de versiering wilt maken en van een paastak wilt genieten is het tijd om te beginnen... En dat doe ik ook. Dus hou de site in de gaten. :-)

Groeten van Elke

Lente

26-03-2020

Goedemorgen lieve mensen,

Het is een zonovergoten ochtend en achter het raam is het lekker warm. Ik kan de lente ruiken, eindelijk!

Als ik uit het raam van mijn werkkamer kijk zie ik deze prachtige bloesemboom, een grote roze wolk. Ik ben nog niet helemaal wakker, een deel van mij is nog in dromenland...zag ik er net een elfje op één van de takken zitten? Hoe dan ook, een dag om van te genieten.

Groeten van Elke

Dagboek

25-03-2020

Dag lieve mensen,

Een blog schrijven is zoiets als schrijven in je dagboek, alleen kan in een blog iedereen meelezen. Als meisje hield ik een dagboek bij in een roze album met een gouden slotje. Ik heb het nog ergens (maar waar?). Ik schreef toen iedere dag met een potlood één kleine bladzijde vol.

Vandaag voeg ik twee nieuwe opdrachten toe aan de site: Maak een extra mooie rand met Elke en (die zag je vast aankomen) Begin vandaag een dagboek met Mirjam.

Groeten van Mirjam

Lancering

24-03-2020

Afgelopen week hebben we deze website vol creatieve plannetjes met veel plezier uit de grond gestampt. Elke dag komen er plannetjes om thuis te doen bij. Veel van onze opdrachten kunnen met pen en papier gedaan worden. Voor de liefhebbers die kleurpotloden, crêpe-papier of aquarelverf in huis hebben zijn er uitdagende opdrachten. Is al dat creatieve niks voor jou? Dan is Touwtjespringen zonder springtouw misschien een idee of Kermis in huis.

Morgen komen er nieuwe, vrolijke uitdagingen bij.

Groeten van Mirjam

Hoera!

24-03-2020

Dag lieve mensen,

HOERA!
In mijn hoofd tolt het nog een beetje van al de brainstormsessies van de laatste week, maar wij hebben resultaat.
Mag ik een zacht trommelgeroffel voor onze nieuwe website? Wij gaan ons uiterste best doen om jullie van creatieve tips en ideetjes te voorzien. Het schrijven van een blog vind ik wel een beetje spannend, 'entschuldigen sie bitte', Nederlands is niet mijn voertaal…maar dat mag de pret niet drukken. Doe gewoon mee. Veel plezier en tot snel.

Groeten van Elke