Moedertaal

21-02-2024

Op 21 februari is de dag van de moedertaal. Dit is de taal die je in je kindheid leert, zonder formeel onderwijs. Op deze taal val je graag terug als je emotioneel wordt, Elvis weet er alles van: 'uhuhu waf waf waf uhhu grrrrrrr uhu waf waf waf'. Moedertaal, dat is je identiteit. Gelukkig spreekt hij meerdere talen en kan hij ook met personen met een ander taalachtergrond in gesprek gaan. Elvis heeft ooit een leuke quote gehoord, maar hij weet niet meer van wie die is: 'Een andere taal is een andere kijk op het leven'.

Groeten van Elke

I love you all

14-02-2024

Valentijn is op 14 februari en best belangrijk. Elvis denkt erover na, aan wie hij dit jaar, zijn verering wil tonen... hij zit vol liefde en deelt die graag. Stijn verdient bijvoorbeeld een kaartje voor zijn onderwater tafereel met lichtgevende kwallen, of Petra voor haar strepen-etui, om verliefd op te worden. Gerben heeft een wolkenlucht gecreëerd om bij weg te dromen... iedereen verdient een hartje/kaartje.

Hij kan niet kiezen... dan maar een diepe buiging aan alle deelnemers van het blog: 'I love you all!'
Kusjes van Elvis.

Groeten van Elke

Vrijwilligerswerk

07-02-2024

Elvis is een empathische hond, ook al zegt hij dat zelf. Hij is altijd bereid om zich voor anderen, die het minder goed getroffen hebben dan hijzelf, in te zetten. Hij kan het dan ook amper verkroppen dat de dierenopvang altijd met tekorten moet dealen. De afgelopen zomer werden er meer dieren gedumpt dan ooit en dat maak de situatie niet makkelijker. Het vaak droevige lot van de corona-hond gaat hem aan het hart. Elvis maakt iedere maand een klein bedrag van zijn zakgeld over voor het dierenwelzijn en zet zich in als vrijwilliger bij het dierenasiel.

Groeten van Elke

Windstoten

24-01-2024

Het weer is gek geworden. Te nat, te droog, te koud, te warm en nu ook teveel windstoten. Elvis weet amper nog wanneer hij zijn vacht moet wisselen. Nog even wintervacht, of toch niet? Ook waait het zo hard dat hij op moet letten om niet weg te vliegen, samen met de takken van de bomen. Hij blijft alert om niet geraakt te worden en dat is best een kunst. Op het hondenveld wervelt alles wat niet goed vastzit door de lucht. Gelukkig is één ding zeker: op een gegeven moment is het ook weer zomer! :-)

Groeten van Elke

Sneeuw

17-01-2024

Elvis is op zoek naar de laatste restjes sneeuw, is dit het einde van de winter? Hij is net pas uit zijn januari-dip ontwaakt. Zijn schaatsen moest hij eerst nog in het rommelhok zoeken. Gisteren was hij nog heel optimistisch en heeft hij zijn schaatsen geslepen, om goed beslagen ten ijs te komen, helaas... misschien lukt het nog om een sneeuwpop te maken, een heel erg kleine? Hij twijfelt. Waarschijnlijk wordt dit lastig. Een Elfstedentocht lijkt ook een verre droom, maar erover praten en plannen maken voor volgende winters kan wel.

Groeten van Elke

Januari-dip

10-01-2024

Elvis is er klaar mee, met de hele gezelligheid van de laatste weken. Hij is compleet gesloopt door alle etentjes, feestjes, uitjes, familie en vrienden. Sinds de jaarwisseling ligt hij op zijn rug op de bank in de woonkamer. Voor goede voornemens had hij helemaal geen tijd gehad, dat scheelt. Hij hoeft zich dus niet uit te sloven in de gym, of met iets anders vermoeiends. Zijn enige voornemen is het volgend jaar iets rustiger aan te doen.

Groeten van Elke

Groot plezier

29-12-2023

Ik vind het een groot plezier om Petra bezig te zien met haar haakwerk. Ze werkt aan een kleurig strepen-etui en dat doet ze met zo veel toewijding dat ik er naar blijf kijken hoe zij met de haaknaald strepen toevoegt aan het weefsel van katoendraad.

Groeten van Mirjam

4B

27-12-2023

In een van de ateliers van HVO-Querido werkt Gerben aan een boslandschap met twee figuren en een wolkenlucht. Hij neemt er de tijd voor en geniet van het proces. Met veel aandacht mengt hij de juiste kleur op het pallet, bekijkt hij de tint van dichtbij en van een afstandje om te bepalen of het past in zijn schilderij van acrylverf op papier. Tussen de kwasten en penselen zag ik het 4B-potlood liggen. Gerben zegt dat dat potlood nog wel even mee gaat.

Groeten van Mirjam

Lichtgevend

22-12-2023

Een randje wit is al genoeg om iets te laten oplichten op papier. Stijn maakte dit onderwatertafereel met oliepastelkrijt (de lijnen in de kwallen), ecoline (de vlekken in de kwallen) en soft pastel (het donker). Dat de kwallen oplichten komt omdat Stijn op wit papier werkte. En wat een prachtige vormen zwart zijn er ontstaan tussen alle tentakels!

Groeten van Mirjam

Wereldkerstcircus

20-12-2023

Elvis is moe, hij was gisteren in het Koninklijk Theater Carré om het Wereldkerstcircus te bewonderen en dat heeft diepe indruk gemaakt. Hij gaat niet vaak op stap, veel te vermoeiend, maar dit kon hij niet weerstaan. Het duizelt hem nog van al die salto's en sprongen, ook is zijn nek nog stijf van het naar boven kijken. Een beetje kramp voelt hij in zijn linker achterpoot opkomen, waarschijnlijk van het lange zitten... terwijl een elastische dame haar rechter been door haar linke neusgat trok en haar linker arm uit haar rechter oor liet komen... dit alles in spagaat, voelde Elvis de fysieke vermoeidheid al toeslaan. Na zoveel inspanning moet hij weer goed op zichzelf passen. Even een dutje doen, samen met zijn clowntje-knuffel, en wegdromen.

Groeten van Elke

Pauze

15-12-2023

Bij een fotoshoot hoort ook een pauze en omdat Elvis ons fotomodel is mag hij bepalen wat we gaan doen. Elvis kiest voor een wandeling en Elke en ik mogen mee!

Groeten van Mirjam

PR

13-12-2023

Op verzoek van zijn agent is Elvis een PR-campagne gestart, reclame voor zichzelf. Als top professionele blogger draait hij er zijn poot niet voor om. Een onderzoek heeft aangetoond dat zijn website www.binnenrijm.nl nog niet bij iedereen bekend is. Afgelopen woensdag was het dan zo ver. Gedoucht en getoupeerd verscheen Elvis voor zijn fotoshooting op Centrum de Tour in Amsterdam West. Volgend jaar gaat de campagne de lucht in, maar wat dit inhoudt blijft nog even geheim, raden mag natuurlijk. Iedereen die nu al benieuwd is, hier (op de foto) een voorproefje van the making of...

Groeten van Elke

6 december

06-12-2023

6 december is de dag na pakjesavond en de gedenkdag van Sinterklaas. Tenminste de Christenen denken dan aan hem en de Duitsers, omdat die in de nacht tot 6 december hun schoen zetten. Zo divers kan het zijn en dat is leuk. Feesten is trouwens altijd leuk, wie niet Sinterklaas wil vieren, viert gewoon iets anders op 6 december. In Spanje viert man de 'Dag van de Grondwet', in Finland de Onafhankelijkheidsdag en in Israël is het de dag van de leraar... feest voor iedereen dus en voor wie dit nog niet genoeg is, die kan op de verjaardag van Richard Krajicek (6.12.1971) toosten.

Groeten van Elke

Piet

29-11-2023

Bijna pakjesavond, de spanning stijgt. Elvis is al helemaal voorbereid. Hij heeft zijn surprise geknutseld en zijn gedicht geschreven, zijn lootje mag blij zijn. Het wordt een geweldig feest, de hele familie komt. De familieleden uit het buitenland heeft hij een nauwkeurige instructie gestuurd, wat te doen. Na zoveel inzet mag Elvis best ook iets voor zichzelf wensen. Met verlangende ogen kijkt hij ieder jaar naar het stoomboot van Sinterklaas, een keer naar Spanje en terug... hoe mooie zou dat wezen. Hij droomt over een baan als Hulp-Piet, de outfit heeft hij al, nu nog solliciteren. Hoe reageert de samenleving op een Hulp-Piet-Hond? Elvis heeft geen idee, maar blijft positief.

Groeten van Elke

In de armen van Anna

24-11-2023

Een gitaar heeft verschillende gedaantes. In zijn hoes is de gitaar een soort rugzakje, op tafel is ie inspiratie voor tekenaars en in de armen van Anna klinkt de gitaar aanlokkelijk. En Anna zingt erbij.

Groeten van Mirjam

Stemmen

22-11-2023

Vandaag gaat Elvis stemmen, dat is zijn burgerplicht. Eens in de vier jaar mag dat, dan worden de leden van de tweede kamer gekozen. Elvis is nog een zwevende kiezer. Hij denkt dat een regering met Alaska (broer van Elvis) als minister voor buitenlandse zaken en Indi (zus van Elvis) als minister van justitie een vooruitgang zou kunnen zijn... maar misschien moet hij zich ook zelf verkiesbaar stellen. Een politieke boodschap heeft hij in ieder geval: 'WAF,WAF ###@%$& wif, wuf WAF!!!#' (het lukt me niet om dit te vertalen, aan zijn communicatie skills moet Elvis echt nog werken).

Groeten van Elke

Stoepkrijttijd

15-11-2023

Aan de stoepen lees ik af dat het stoepkrijtijd is. Met stoepkrijt kan je flink uitpakken en na een regenbui mag je meteen wéér aan de slag. Lijkt krijtdichten je leuk?

Is het mooi geworden? Stuur een foto dan naar binnenrijm, dan plaatsen we die op de inzend-pagina.

Groeten van Mirjam

Kunst & Cultuur

08-11-2023

Kunst en cultuur, Elvis houdt ervan. Tussen tubes verf zitten schilderen, werken vanuit eigen kracht en inzicht, hier wordt hij blij van. Zingeving ligt diep in onszelf en, na een artistieke explosie, ook op het doek.
Zoals je op de foto ziet is Elvis ook gek op boeken of, nog beter, op zelfgemaakte boeken, gemaakt door deelnemers. Een boek over denken, over schilderen, over...

Elvis is blij met het Cultureel Programma van HVO-Querido. Dit is trouwens meer dan alleen maar schilderen, dit gaat over inhoudelijk werken, dit gaat over dicht bij jezelf zijn, over filosofie, literatuur, poëzie, eetcultuur... dit gaat over zelfexpressie en beleven... en vooral over zin hebben in het leven.

Groeten van Elke

Inspiratie

03-11-2023

Brian laat zich inspireren door zijn jeugd in Suriname. Zo knipte hij de de bomen van Suriname van gekleurd papier en werkt hij nu aan een huis van lucifershoutjes. En op de rost achter het huis zit een leguaan, piepklein geboetseerd uit klei.

Groeten van Mirjam

Heli

03-11-2023

Voor de helikopter van Jay moest er een hangar komen. Die hebben Jay en ik samen gemaakt van balsahout, roerstokjes, een doorzichtig plastic deksel en wat lijm. Jay is de architect. Op de foto zie je de helikopter in de hangar op Jay's kamer. Inmiddels hebben we ook deuren gemaakt en zijn er plannen om op het dak een paar letters te schrijven: HELI. Ideetje van Jay. Ook de landingsplaats is in de maak, dat heet overigens helipad, weet ik dank zij Jay.

Groeten van Mirjam

Portret door Helen

25-10-2023

Het is fantastisch! Elvis weet het zeker... Helen heeft hém geportretteerd, onder de douche. Hij voelt zich vereerd, maar hoe kon zij weten hoe zijn natte vacht eruit ziet? Inzicht, denkt Elvis en voorstellingsvermogen. Twee eigenschappen die hij zeer waardeert.
Portret door Helen

Groeten van Elke

Doettafel

25-10-2023

Officieel heet het de Doettafel. Het is een flinke tafel waaraan gewerkt kan worden op de woonlocatie. Gewoonlijk wordt er aan zo'n tafel gerummikubt of ontbeten maar op gezette tijden leg ik aantrekkelijke materialen neer en kunnen bewoners aanschuiven voor een praatje, een beetje mopperen of een diep gesprek. Potloden en krijtjes, plankjes balsahout, kralen en aquarelverf en dikke vellen papier op tafel verleiden soms tot het maken van iets. Dat is een mooi moment, als iemand aan de slag gaat.

Groeten van Mirjam

Themadagen

18-10-2023

Elvis is gek op themadagen. Iedere dag kijkt hij ernaar uit om te zien op welk maatschappelijk vraagstuk hij zijn aandacht kan vestigen. Zo vergeet hij zeker niemand. Hij staat stil bij de dag van het vroeggeboren kind, de dag van de ergotherapeut, de internationale week van de borstvoeding en de dag van de animator... Voor 18 oktober was het even zoeken, het leek een dag van niets te zijn, maar de aanhouder wint. Uiteindelijk ontdekte Elvis een lijst die meer wist: 18 oktober is de dag van de verzorgenden en zorgkundigen. Hier kan Elvis iets mee. Vandaag gaat zijn aandacht uit naar zijn lieve collega's bij HVO-Querido en alle andere zorgzame mensen.

Groeten van Elke