🖨 Print deze opdracht

Fantaseren

Boetseren met Stijn

Op één van de HVO-Querido locaties werkt Stijn. Hij is goed in schaken, houdt enorm van tosti's en is een kei in boetseren. Stijn begon ooit met een pinguïn. Dat was slim gekozen want het diertje is compact en dat lukt goed met klei. Een giraffe of flamingo in klei is niet onmogelijk maar wel een hele uitdaging. De grijs-wit-rode-pinguïn kreeg van Stijn een grijze-uil-met-oranje-gezicht als gezelschap en dat werkte aanstekelijk! Gier, zeehond, eend en schildpad (gemaakt door anderen) waren de eerste vrienden van de pinguïn en uil. Inmiddels hebben pinguïn en uil ruim 60 vrienden.

Wat heb je nodig

Klei, plankje, houten spatel (een houten wasknijper of ijslolly-stokje is prima), potlood of cocktailprikkertje, acryl verf, kwast, pot met water.

Stijn gebruikte 'luchthardend boetseermateriaal'. Met echte klei, die eigenlijk gebakken moet worden in een keramiek-oven, kan het ook alleen is het werkstuk, ook als het droog is, heel kwetsbaar.

Instructies

  • Neem een stuk klei ter grootte van een bescheiden kippen ei.
  • Maak er een bolletje van.
  • Kneed hoofd, poten en eventueel staart voorzichtig tevoorschijn uit het bolletje klei.
  • Maak hoofd, poten en eventueel staart (of bult of slurf) iets geprononceerder.
  • Zo boetseer je aan alle kanten tegelijk het dier te voorschijn. Let op de verhoudingen.
  • Plak bij voorkeur geen extra klei aan je werkstuk. Aangeplakte klei valt er meestal bij drogen weer af. Alleen als je het heel goed vast smeert (duwen werkt niet) mag je het er op wagen.
  • Begint je werkstuk te lijken op wat je in je hoofd had dan kan je aan de details werken.
  • Heeft het dier schubben of een dikke pels? Duw met je gereedschap in de klei, probeer maar uit. De achterkan van een potlood geeft mooie patronen, de punt van het potlood geeft een mooie vacht.
  • Is je dier glad als een zeeleeuw? Smeer met wat water je werkstuk glad.
  • Ben je blij en tevreden met je werkstuk? Laat het dan drogen op het plankje. Zet het niet in de zon of bij de kachel want dan droogt de buitenkant sneller dan de binnenkant en dat geeft scheuren.
  • Is je werkstuk door-en-door gedroogd, dan kan je het dier schilderen met acrylverf. Dat kan realistisch of helemaal anders: bloemetjes-panter, streepjes-olifant, groene ijsbeer, hemelsblauwe goudvis, gestipte krokodil? Jij bent de baas.

Tips

Je kan je diertje levendig maken, als je wil. Dat zou kunnen door de symmetrie hier en daar te doorbreken: een kopje scheef, een staartje schuin.

Als je even wilt pauzeren bij het boetseren, of morgen verder wilt werken, doe dan je werkstuk in een plastic zakje en vouw dat goed dicht.

Stop niets in de klei want als de klei droogt dan zal door de krimp de klei barsten.

Heb je een beestje dat telkens door zijn pootjes zakt? Dan kan je een klein stukje klei als steuntje onder de buik van het diertje leggen. Na het drogen staat het diertje op zijn pootjes en haal je dat steuntje voorzichtig weg.

Succes en groeten van Mirjam!

👈 Meer opdrachten