🖨 Print deze opdracht

Proeven

Bonbons maken

Oef, wat een lekker klusje: eerst maken en daarna opeten!

Wat heb je nodig

Keukenspullen:
bakpapier, snijplank, mesje, heel klein pannetje en klein pannetje, lepel, fornuis (eventueel een chocolade thermometer, deegstekertjes).
Ingredienten:
Ik gebruikte een flinke reep melkchocolade, marsepein, amandel, walnoot, hazelnoot, abrikoos, dadel, sesamzaad, cocossnipper. Laat je vooral inspireren door wat je al in huis hebt! Ook nodig: een beetje water voor het-bad-van-Marie.

Instructies

  • Hak de chocoladereep met een mes op de snijplank in kleine stukjes.
  • Doe twee derde van de stukjes in het kleinste pannetje.
  • Zet dat kleinste pannetje in het grotere pannetje en vul die pan met water. Dit heet: au-bain-Marie. Zorg dat er geen water bij de chocolade komt!
  • Verwarm het-bad-van-Marie op een gematigde temperatuur op het fornuis. Roer met een lepeltje de smeltende chocolade. De melkchocolade mag je tot maximaal 45 graden verwarmen. Laat afkoelen tot 29 of 30 graden. Strooi het restant van de chocolade-stukjes in de vloeibare chocolade, zo koel je de chocolade af. Smelten de laatste brokjes ter nauwer nood, dan zit je in de buurt van de 29 of 30 graden.
  • Doe de warmtebron uit, zet het kleinste pannetje op het aanrecht.
  • Gooi de eerste abrikoos, dadel of marsepein in de vloeibare chocolade en schep hem eruit met een vork. Laat uitdruppen, tik een paar keer met de vork op de rand van het pannetje. Zo valt alle overtollige chocolade terug in het pannetje.
  • Leg de bonbon behoedzaam het bakpapier en versier met een nootje of zaadje.
  • Maak de volgende bonbon.
  • Laat de bonbons zeker een uur afkoelen.

Tips

De ideale temperatuur voor vloeibare witte chocolade is: eerst naar maximaal 45 graden en dan afkoelen tot 28 of 29 graden.
De ideale temperatuur voor vloeibare bittere chocolade is: eerst naar 34,5 graden en dan afkoelen naar 31 of 32 graden.

Marie van Alexandrië leefde in Egypte en heeft de 'au-bain-Marie'-vorm van verwarmen bedacht.

Ik nam het niet zou nou met de graden en dat pakte gelukkig goed uit :-)

Succes en groeten van Mirjam!

👈 Meer opdrachten