🖨 Print deze opdracht

Tekenen

Bouwen met kleur op papier (2)

Stijn houdt ervan meubels op te knappen en zijn woning te verfraaien. De tinten in huis zijn zo op elkaar afgestemd dat er rust vanuit gaat én dat het inspiratie geeft. In de woonkamer staat kleurig glaswerk: blauw-groen tinten in de vensterbank en oranje-rood tinten op de piano. Ook de stok oude kat, Zwabber, draagt bij aan de sfeer in huis. De natuur is Stijns geliefd onderwerp als hij tekent.

Wat heb je nodig

dik wit tekenpapier (Stijn gebruikte 200grams papier), een set oliepastelkrijtjes, een set zachte pastelkrijtjes of softpastels, spuitbus fixatief of haarlak, een oude krant.

Instructies

  • Trek met een licht getint oliepastelkrijtje de contouren van je tekening.
  • Vul de contouren in met een andere tint met lijntjes die elkaar raken en kruisen. Maak het kleurvlak niet helemaal dicht: er blijft wit papier zichtbaar.
  • Kies een nieuwe tint die dicht bij de eerste kleur ligt. Breng een tweede laag lijntjes aan op de tekening.
  • Herhaal met eventueel een derde, vierde tint. Ook die liggen in de buurt van de voorgaande kleur. Voor de nuances en details kan je natuurlijk de eerder gebruikte tinten erbij pakken.

  • Is je voorstelling met oliepastel klaar? Pak een passende tint softpastel en vul het wit van het papier ermee. Nu kiest Stijn voor één kleur die contrasteert en ook een aanvulling is op de kleuren van de tekening. Hij veegt het krijt in alle richtingen, zo maakt hij een regelmatige achtergrond om zijn tekening heen.

  • Stijn noemt softpastelkrijtjes meestal poederkrijt. Dat poeder op het papier ga je in het papier wrijven, met een vinger. Hij vindt het inwrijven van het krijtpoeder een klusje waar je Zen van wordt. Blaas het overtollige poeder weg. Je zult zien dat die lichte tint waarmee je de tekening begon, nu gaat opvallen.

Is je tekening helemaal klaar? Dan moet je, liefst buiten, het softpastelkrijt fixeren met een spuitbus fixatief of met haarspray. Houdt de spuitbus op ongeveer 20 cm van het liggende papier en spuit een waasje over het softpastel.

Tips van Stijn

  • De stompe punt van het oliepastelkrijt maakt dat je niet heel precies kunt werken. Stijn zegt daarover: de onvoorspelbaarheid van het krijt maakt de tekening juist mooi.
  • Als het papier verzadigt raakt en alle lijntjes oliepastel samen plakken dan wordt het een smeerboel en krijg je er ook geen nieuwe kleur meer op.
  • Een regelmatige achtergrond laat de opgebouwde oliepastel-tinten nog meer zinderen.
  • Over dingen maken zegt Stijn: je kunt misschien een inschatting maken maar je weet past echt hoe het eruit ziet als het is gedaan.

Succes en groeten van Mirjam!

👈 Meer opdrachten