🖨 Print deze opdracht

Proeven

Brooddeeg uit de koelkast

Een van de lekkerste dingen die er zijn is versgebakken brood. Lekker warm en met een knapperige korst, daar mag je mij ervoor wakker maken. Voorgebakken broodjes smaken niet hetzelfde, maar veel gedoe moet het bakken van een brood ook niet zijn. Hier een handig recept van mijn vriendin Michele, sinds kort heb ik dit deeg standaard in mijn koelkast staan.

Wat heb je nodig

ingrediënten:
750 ml water, 2 zakjes droge gist van 7 gram, 1 kg bloem, 20 g zout, optioneel sesamzaad of maanzaad, een handje bloem.

spullen:
een ruime mengkom, een maatbeker, een weegschaal, een lepel, plasticfolie, koelkast, bakpapier, een oven, een bakplaat, een scherp mesje, eventueel een gietijzeren pan met deksel.

Instructies

  • Schenk het water in een grote mengkom (minimaal met een inhoud van 2,5 liter).
  • Roer de droge gist, het zout en de bloem door het water (ik gebruik hiervoor een houten lepel).
  • Leg een velletje plasticfolie over de mengkom en zet het geheel drie dagen in de koelkast om te laten rijzen.

Hoe langer een deeg rijst, hoe luchtiger het wordt en hoe lekkerder het smaakt.

  • Vanaf dag drie t/m dag tien is het deeg te gebruiken. Na verloop van een week wordt het deeg bij het bakken steviger en iets zuur van smaak.
  • Neem ongeveer een kwart van het deeg. Zet de rest weer terug in de koelkast.
  • Vorm een bol en leg de bol op een bakplaat, bekleed met bakpapier.
  • Laat het deeg twee uur rijzen op een warme plek.
  • Snij een kruis in de bovenkant.
  • Bestrooi het deeg met, bijvoorbeeld, sesamzaad of maanzaad.
  • Zet het bakblik in een op 240 graden voorverwarmde oven.
  • Bak het brood 45 minuten.

Tips

Je kan het deeg sneller laten rijzen als je het, op wat bloem, in een gietijzeren pan legt. Sluit de pan af met het deksel en zet die pan 12 minuten in de warme oven op ca. 180 graden. Vervolgens til je het gerezen deeg voorzichtig uit de pan op het bakpapier, op de ovenplaat en bak je hem op 240 graden, zo'n 30 minuten.

Je kan het deeg ook gebruiken voor het maken van een pizza en dergelijke.

Succes en groeten van Elke!

👈 Meer opdrachten