🖨 Print deze opdracht

Schrijven

Dagboek

Houd een dagboek bij over wat er gebeurt, wat er niet gebeurt, wat je denkt, wat je ziet, wat je doet en wat je voelt. Schrijf iedere dag een paar regels (of meer)!

Wat heb je nodig

Papier, pen of potlood

Instructies

  • Schrijf een dagboek over wat jij aan het papier wilt toevertrouwen.
  • Schrijf op jouw manier: met steekwoorden of in diepgravende beschouwingen, in taal of met tekeningen.
  • Op een vast moment van de dag of af en toe.

Als je het lastig vind om te beginnen aan je dagboek helpt dit misschien:

  • Schrijf aan een fictief persoon (Lieve Alice in Wonderland)
  • Schrijf aan bekend persoon (Lieve Maxima)
  • Schrijf aan een oude bekende (Beste meester van de vierde klas)
  • Schrijf aan een dierbare (Lieve tante Mientje)

Beroemd dagboek

In 1910 vaart de Britse ontdekkingsreiziger Robert Falcon Scott met een ploeg van 64 man naar Antarctica. Na de overwintering in het basiskamp begint Scott met 4 man aan de voettocht naar de exacte Zuidpool: 90 graden zuiderbreedte.

Scott hield de hele expeditie van 1910 tot 1912 een dagboek bij, onderstaand fragment schreef Scott in 1911.

18 december. Ik was er al bang voor: vroeg in de ochtend was het bewolkt en het sneeuwde hevig. Onze kleren en al onze spullen zaten onder de ijskristallen, heel mooi om te zien. Omdat aan de rechterkant het land zichtbaar was, konden wij toch nog vertrekken. Wij legden 13 kilometer af en lunchten op een hoogte van 1220 meter. In het begin was het oppervlak redelijk goed, maar daarna werd het ijs hobbelig met scherpe spleten.

Na de lunch moesten wij een paar honderd meter over ijsschotsen lopen. Later verbreedde de gletsjer zich tot een breed bekken met onregelmatige ijsgolven, en nu werd het beter. Dat duurde echter niet lang zodat het vandaag al met al een vermoeiende tocht was. Desondanks hebben we 22 kilometer afgelegd.

19 december. Hoogte ca. 1770 meter. Wij vorderen gestadig. Toen wij vanmorgen vertrokken was het oppervlak goed, maar na enige tijd liepen de spleten kriskras door elkaar, wat erg vervelend was. Ik ben twee keer in zo’n spleet gevallen en heb mijn knieën en heup geschaafd, maar ondanks alles vorderen wij toch. Opeens kwamen wij op heel glad ijs dat goed begaanbaar was. Tegen de middag bereikten wij het hoogste bekken van de gletsjer. Vandaag ruim 27 kilometer! En zonder bovenmatige inspanning, hoewel ik ’s middags moeilijk liep door mijn val van vanmorgen.

citaat uit: Scotts laatste expeditie
uitgeverij: Hollandia

Succes en groeten van Mirjam!

👈 Meer opdrachten