🖨 Print deze opdracht

Fantaseren, Puzzelen, Ruimtelijk

Diertje van speksteen

Kies slim want niet ieder dier is handig om in speksteen te maken. Giraffe, regenwurm, flamingo? Doe die maar met potlood op papier. Als je in steen werkt, kies je voor compact. Gordeldier, grizzlybeer, konijn? Goed plan! Wil je toch persé een allerliefst veldmuis maken? Zorg er dan voor dat het staartje toevallig net langs zijn vlankje gaat.

Speksteen bestaat in verschillende tinten, maar de kleur komt pas echt te voorschijn als je gaat polijsten. Bij het kopen van een speksteen is er een trucje om de kleur te zien: maak de steen een beetje nat met water.

Wat heb je nodig

stuk speksteen (roze, bruin, wit of groen), oude theedoek, ijzerzaadje, vijltjes, schuurpapier, staalwol, polijstpasta (Marpol), mondkapje tegen het stof, geduld.

Instructies

In deze opdracht werken we klein en heb je geen kamer en beitels nodig. Wij gaan vijlen en schuren. Dat geeft wel stof maar als je op een oude theedoek werkt dan hou je het steenstof bij elkaar.

  • Met de ijzerzaag kan je de steen ruw vormgeven.
  • Met de vijltjes kan je die ruwe vormen verfijnen en afronden.
  • Een beeld maken kost veel tijd omdat je ingrepen het hele beeld beïnvloeden. Daarom is beeldhouwen zo leuk:) Alles wat dun is en alles wat uitsteekt is kwetsbaar en breekt snel. Hou daar rekening mee.
  • Ben je tevreden dan kan je het beeldje afwerken met staalwol. Je zult zien dat de steen dan ook dieper van kleur wordt.
  • Uiteindelijk kan je de steen wrijven met de polijstpasta. Hoe harder je boent, des te meer glans.

Tips

Heb je haast? Maak dan een kleine hanger van speksteen. Dat gaat lekker snel. Voor het gaatje gebruik je (met de hand) een klein boortje.

Speksteen is een zachte steensoort. Dat heeft voordelen (het werkt snel in speksteen) en nadelen (het breekt gauw als je het laat vallen of het hard op tafel zet).

Succes en groeten van Mirjam!

👈 Meer opdrachten