🖨 Print deze opdracht

Proeven

Kruidenolie maken

Wat is leuker dan op een lome lenteavond met een stukje geroosterd brood in je zelfgemaakte kruidenolie te dippen? Terwijl de smaken in je mond ontplooien, waan jij je in de Provence. Vive comme un dieu en france
(leven als god in Frankrijk).

Wat heb je nodig

500 ml olijfolie, ca.30 gram kruiden (bijvoorbeeld tijm, rozemarijn, salie,...), een rode peper, knoflook, glazen flesje of potje (met sluiting), keukenrol, zeef.

Instructies

  • Maak de glazen flesjes goed schoon en droog.
  • Was de kruiden.
  • Laat de kruiden in een zeef uitlekken.
  • Droog de kruiden met iets keukenpapier.
  • Kneus de kruiden (dan kan de smaak zich beter ontplooien).
  • Optioneel: voeg een knoflookteen (in plakjes gesneden) en een rode peper (in ringetjes gesneden) toe.
  • Doe alle ingrediënten in het flesje.
  • Schenk de olijfolie in het flesje op de kruiden. Sluit het flesje.
  • Bewaar het flesje op een donkere koele plek. Zeef na een week de olie in een ander flesje. De olie is nu gebruiksklaar.

Variatie

  • Pureer basilicum met olijfolie en een rode peper in de blender.
  • Bewaar de olie vervolgens in de koelkast. Deze olie is direct gebruiksklaar je kan de olie twee weken bewaren.

Succes en groeten van Elke!

👈 Meer opdrachten