🖨 Print deze opdracht

Schilderen, Tekenen

Leporello

Italianen noemen het een leporello, Hollanders noemen het een harmonicaboekje, ik noem het een zig-zag-beeldverhaal.

Wat heb je nodig

Een lange strook papier (liefst 200 grams of dikker), potlood, inkt of ecoline, bamboe inktpen of kroontjespen, penseel, pot met water.

Instructies

  • Vouw van je strook papier een zig-zag. Met een beetje passen en meten kom je precies uit. Je kan gekleurd papier gebruiken of wit. Als je zwart papier gebruikt heb je witte ecoline nodig.
  • Verzin een landschap of omgeving waar je verhaal zich afspeelt. Ik koos voor een berglandschap. Er is keuze genoeg: een zeegezicht vol schepen, een dijk met fietsers, een snelweg met auto's, een strand met badgasten, een kermis vol attracties, een Malieveld vol boze boeren, een besneeuwde berghelling met skiërs, een onderwaterpanorama, een sterrenhemel vol kometen, ufo's en raketten, een vensterbank vol cactussen, een gangenstelsel met mollen, zie maar!
  • Als je zowel de voorkant als de achterkant van je papier betekent loopt je beeldverhaal rond, zorg dat je lijnen dan aansluiten op het begin van je verhaal.
  • De inkt of ecoline kan je bewerken met een penseel vol water. Dat maakt de inkt hoogst vloeibaar en wat lichter van tint.

Tips

Het zig-zag-beeldverhaal kan natuurlijk ook gemaakt worden met krijt, stift of als collage. De essentie van het tafereel is dat je ogen er kunnen ronddwalen en dat er van alles te zien is.

Succes en groeten van Mirjam!

👈 Meer opdrachten