🖨 Print deze opdracht

Schilderen, Maken

Marmerpapier maken

Ik ging op bezoek in het HVO-Querido-atelier van collega Kitty. Karen en Natasja zaten al, met schorten aan klaar, voor de demonstratie marmerpapier maken. Ben was er ook, hij keek toe. Ik leerde van Kitty, Karen en Natasja hoe je, met schitterende in elkaar geringelde kleurvlekken, een papier versiert. In het atelier hingen hele mooie voorbeelden aan de muur.

Wat heb je nodig

Kitty werkt in haar atelier met speciale marmerverf: easy marble van Marabu. Ik werkte met olieverf, terpentijn en 125 grams papier, ca. 21 x 15 cm groot.

een schort, plastic handschoenen, een platte langwerpige bak, wit papier dat makkelijk in de bak past, een paar penselen of een paar wattenstaafjes, een saté-prikker, wat oude kranten, een stuk ribbeltjeskarton, een klein flesje terpentijn, minimaal 2 verschillende kleuren olieverf in een tubetje en voor elke kleur een afsluitbaar potje of flesje.

Instructies

 • Bedek de tafel met kranten. Doe je schort aan, je handschoenen aan en leg dan alle genoemde benodigdheden op tafel.
 • Vul de bak met 1 à 2 cm water. Leg een paar papieren voor het grijpen klaar.
 • Doe van elke kleur een streepje olieverf in een apart flesje of afsluitbaar bakje. Verdun elke kleur met terpentijn tot het lijkt op de dikte van melk.
 • Doop een wattenstaafje of penseel in de dunne olieverf. Druppel vlekken op het water.
 • Voeg druppels van een andere kleur toe aan het water.
 • Pak een stokje en strijk voorzichtig door het water. Nu gaan de kleuren wervelen. Kijk wat er gebeurt. Als het kleurenpatroon je bevalt leg je het stokje weg.
 • Pak een papier en leg dat behoedzaam op het water. Je krijgt het mooiste resultaat als je het papier aan één kant in het water legt en dan langzaam, terwijl het papier doorbuigt, op het water laat landen. Luchtbellen onder het papier geven witte plekken...
 • Laat het papier een paar seconden liggen en trek het dan aan 2 hoeken weer uit het water.
 • Laat het gemarmerde papier liggend drogen op een stuk papier of krant.
 • Met de achtergebleven verf in de bak kan je een nieuw marmerpapier maken. Voeg wat kleurspatten toe en kijk wat er gebeurt. Je kunt de verfspatten op het water ook naar elkaar toe blazen of boven de verf wat wapperen met een papier.

 • Het water in de bak kan je reinigen door een stuk ribbeltjeskarton door het water te halen: de verf trekt in het karton.

 • De laatste restjes verf trek je van het water door er een papier op te leggen. Wie weet leveren die restjes een mooi marmerpapier op?

Tips

Ik merkte dat ik haast niet meer stoppen kon met papier marmeren. Ieder papier is uniek. Sommigen zijn om in te lijsten, anderen zijn perfect briefpapier. Een boekje er mee maken kan natuurlijk ook: een mooi marmer-kaftje en een paar velletjes wit papier ertussen.

In het atelier van Kitty stonden ook oogstrelende mini schilderijtjes op een ezeltje. Je kan dus een schildersdoekje marmeren door het in op water te leggen en een beetje onder te duwen.

Je kunt ook met een vork of kam behoedzaam door het water gaan en zo de verf vervormen.

Succes en groeten van Mirjam!

👈 Meer opdrachten