🖨 Print deze opdracht

Fotograferen

Mijn favoriete plek in de wijk

Welke plek in de wijk is jou dierbaar?

Het plein waar je een balletje trapt? De konijnenholletjes in het park? De muurschildering op de flat? De snackbar waar ze zo aardig zijn? Het bankje aan het water waar je graag zit?

Fotografeer jouw favoriete plek op jouw manier.

Kijk door de lens en bepaal hoe je jouw lievelingsplek in beeld wilt brengen: statig, romantisch, rommelig, met beweging?

Wat heb je nodig

Een fototoestel, fotocamera of mobiele telefoon met camera.

Instructies

Standpunt

Kikvorsperspectief of vogelperspectief? Panorama of close up? Een plek of voorwerp kan je op vele manieren in beeld brengen; in één keer raak of uitkiezen uit 100 foto’s? Kies een manier die bij jou past.

(Op je buik op de tegels om de bal te fotograferen? Uren wachten bij het konijnenhol om een glimp van het konijn vast te leggen. Wachten op een grijze onweerslucht en dan de flat fotograferen. De foto van je geliefde bankje maken op het moment dat de zwaan langs zwemt?)

Toeval

Je krijgt te maken met toeval. Misschien fietst er iemand door jouw perfecte foto of komt jouw schaduw in beeld. Is het balen of boffen?

Titel

Geef je beste of verrassendste foto een titel. Met een titel kan je de kijker helpen jouw foto goed te bekijken. Je kan met een titel de ogen van de kijker sturen.

(Noem je de flat met muurschildering en grijze lucht ‘paars en grijs’ dan worden de kleuren op de foto belangrijk. Noem je de foto van het konijnenhol ‘een lange middag op mijn buik in het park’ dan belicht je de tomeloze inzet en ook de onmogelijkheid van je plan.)

Kiezen

In mijn serie sluip ik steeds dichter bij het stenen beeld. In 15 foto's heb ik het de-rozentuin-met-het-beeld in kaart gebracht. Van panorama tot detail. De ene foto is een raadsel, de ander is kraak helder. Welke foto geeft de plek het beste weer?

(Ik kies de foto met de tuinman in zijn oranje pak. Dat stipje oranje maakt de foto aantrekkelijk. Kan je raden waar de groenstrook met de rozenstruiken is? Ik geef je een hint: Amsterdam Nieuwe West, bij een brug die de naam van een filosoof draagt en een schoolgebouw. Waarom ik deze plek koos? Vanwege alle rozen die er in de zomer uitbundig bloeien. Ik hou van alle rozen en van oranje rozen het meest. Je snapt dat ik heel blij was met de tuinman op mijn foto omdat hij de rozen verzorgt en vanwege zijn oranje pak.)

Tips

Wil je het fotograferen oefenen? Binnenrijm heeft tal van foto opdrachten.
Woon je bij HVO-Querido in Amsterdam Nieuw-West of heb je er dagbesteding? Dan nodig ik je uit mee te doen aan deze fotowedstrijd.

Succes en groeten van Mirjam!

👈 Meer opdrachten