🖨 Print deze opdracht

Knippen, Puzzelen, Schilderen

Schaakspel

Ik weet maar nèt wat een schaakstuk mag op het schaakbord. Een potje schaak heb ik nooit uitgespeeld, laat staan gewonnen. Maar als ik mensen verdiept zie in het spel dan ben ik wel een beetje jaloers. Wat een peinzen komt daar bij kijken! De schaakstukken heb ik altijd heel mooi gevonden, vooral de klassieke uitvoering. Toen ik een opdracht wilde verzinnen voor de opgespaarde lege melkpakken dacht ik aan die schaakstukken. Ze zijn elegant van vorm. Met mijn melkpakschaakstukken kan je schaken op de geblokte keukenvloer. Maar ook in het Westerpark of in de hal van de Stopera in Amsterdam. Je vult ze ter plekke met water, dan vallen ze zeker niet om. Op de stoep van de Stopera, bij de cirkel van graniet (bedacht door kunstenaar André Volten), is een kraantje en in het Westerpark ook.

Wat heb je nodig

32 lege en ook schone melkpakken (sap, yoghurt, havermelk is ook goed), acrylverf (zwart en wit), kwasten, pot water, schort, oude krant.

Instructies

  • Schilder 16 melkpakken wit en schilder 16 melkpakken zwart. Bewaar de dopjes.
  • Laat drogen.
  • Schilder twee of drie keer, zodat de verf goed dekt.
  • Knip van papier je schaakstukken, dat zijn je sjablonen. Als je het papier in de lengte dubbel vouwt hoef je maar een half schaakstuk te knippen en krijg je de gespiegelde andere helft cadeau.
  • Trek een lijn op het melkpak, langs je sjabloon.
  • Schilder binnen de sjabloonlijn de vorm met de tegengestelde kleur.
  • Laat drogen.
  • Schilder de vorm nogmaals in en maak correcties.
  • Beschilder minimaal 2 tegenoverliggende zijden van het melkpak met dezelfde figuur.

Tips

Ik vond het een heerlijk werkje om de schaakstukken op de melkpakken te schilderen, maar het nam veel tijd. Als je koning, dame, loper, paard, toren en pion uit papier knipt en op plakt ben je sneller klaar. Een schaakbord van 8 x 8 vakjes vind je met een beetje geluk op een plein of bij een speelplaats. Je kunt het ook zelf maken. Of kijk in de linnenkast of er misschien een geblokte theedoek dienst kan doen als lichtgewicht schaakbord.

Hou je meer van dammen (10 x 10 vakjes en 2 x 20 damschijven) dan is het misschien een idee om vooral yoghurt en karnemelk te consumeren. Rood tegen groen, dat scheelt een boel schilderwerk.

Succes en groeten van Mirjam!

👈 Meer opdrachten