🖨 Print deze opdracht

Knippen, Ontwerpen

Stempelen met gum

Pakpapier, enveloppen en labels kan je versieren met een gummetje en een beetje verf. Zo wordt jouw cadeau aan de jarige of pasgeborene een bijzonder geschenk.

Wat heb je nodig

tenminste één gum (maar liever meer), een mesje of schaar, acrylverf, dun papier, enveloppen, papieren labels, een kwastje of penseel, een plat schoteltje of plat dekseltje

Instructies

  • Teken met potlood op één zijde van de gum een vorm (zo groot mogelijk). Snij, van buiten af, de gum weg tot aan de lijn.

  • Doe wat acrylverf op een schoteltje en veeg het met de kwast uit tot een dun laagje. Je kunt meerdere kleuren gebruiken. Duw je stempel in de verf, kijk of het hele figuur dat je uitsneed kleur heeft, en duw de gum behoedzaam het de verfzijde op het papier. Duw voorzichtig.

  • Trek de gymstempel voorzichtig los.

  • Gelukt? Mooi! (Als de verf te vet is gaat je gum glijden, als de verf te dun is dan heb je weinig kleur op je papier.)

  • Ga eerst wat experimenteren: probeer kleuren, papiersoorten en technieken uit.

  • Als je de techniek onder de knie hebt kan je verder met je plannen: een fleurig pakpapier, een opvallende enveloppe, een toepasselijk label voor aan het pak.

  • Als je klaar bent, maak dan alles met water schoon. Acrylverf wordt uiteindelijk een plastic laagje dat zich goed hecht; aan je kleren, aan de gum, aan de kwast en aan papier. Dat laatste is wel zo handig want mocht je cadeau of brief nat worden, je stempels zullen niet uitlopen!

Tips

Als de verf is opgedroogd kan je een tweede afbeelding eroverheen stempelen.
Je kunt altijd je stempelgum veranderen door nog iets weg te snijden, aan de rand of in het midden:)

Succes en groeten van Mirjam!

👈 Meer opdrachten